Sovietmečiu jie buvo ypač paklausūs. Tikri stalo sūrio pyragaičiai: receptas nuo 1978 m

Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Mažai kas žino, bet sūrio pyragaičiai slavų kultūroje atsirado gana seniai. Nuo pagonybės laikų šis varškės apkepas buvo kepamas. Ji, kaip ir blynai bei blynai, priklausė Maslenitsai.

Jei blynus ruošdavo kaip auką deivei Ladai, tai sūrio pyragus kepdavo saulės dievui Jarilai. Sūrio pyragaičiai primena saulę ir dažniausiai ruošiami vasaros saulėgrįžos metu.

Vėliau, atėjus krikščionybei, sūrio pyragaičiai prarado pagonišką prasmę. Tačiau jie ir toliau buvo kepami vasaros saulėgrįžai kaip saulės simbolis.

Šiais laikais sūrio pyragaičiai retai matomi kepyklėlėse. SSRS jie buvo kepami dažniau. Mes jums pasakysime, kaip paruošti sovietinius sūrio pyragus.

Ingredientai sūrio pyrago tešlai:

Miltai – 700 g;
Vanduo – 300 g;
Sviestas – 40 g;
Kiaušinis – 1 vnt.;
Druska – 8 g;
Sausos mielės – 7 g.
Ingredientai varškės įdarui:

Varškės sūris – 200 g;
Cukrus – 75 g;
Trynys – vnt.;
Vanilinas – g;
Druska – 2 g;
grietinė – 20 g.
Ingredientai saldžiam įdarui:

Uogienė – 300 g;
Kiaušinis – vnt.;
Vanduo – 20 g.
Sūrio pyragų paruošimas:

Norėdami paruošti tešlą, pašildykite vandenį iki 30 laipsnių, suberkite mieles ir 150 gramų miltų, sumaišykite ingredientus.

Į tešlą įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir išmaišykite.

Miltus supilkite ant stalo, tešlą supilkite į viduryje esantį duobutę ir rankomis minkykite tešlą. Kai tik užminkome tešlą, supilame į ją sviestą ir toliau minkome.

Kietą, tankią tešlą siunčiame pailsėti apie valandą po dangčiu. Šiuo metu pasigaminkite varškės įdarą – varškę sumaišykite su tryniu, cukrumi, vanilinu, druska ir grietine iki vientisos masės.

Išmuškite tešlą ir padalinkite į 60 gramų arba 35 gramų kolobokus. Tai priklauso nuo to, kokių sūrio pyragų norite – didelių ar mažų.

Bandeles dėkite ant kepimo skardos 6-8 cm atstumu viena nuo kitos. Bandeles uždenkite maistine plėvele ir palikite 15 minučių.

Sutepkite stiklinės dugną augaliniu aliejumi ir atsargiai padarykite įdubimą kiekvienoje bandelėje. Į ertmę įdėkite uogienės arba varškės įdarą – 15 gramų 35 gramų sūrio pyragui, 30 gramų 60 gramų sūrio pyragui.

Palikite sūrio pyragus po maistine plėvele dar 20-30 minučių. Tešlą aptepkite kiaušinių ir vandens mišiniu. Sūrio pyragus kepkite 180 laipsnių temperatūroje 12-17 minučių.

Rezultatas – puri minkšta varškė ir saldūs sūrio pyragaičiai. Galite juos virti ištisus metus nenuobodžiaujant.

Patiko? Pasidalink! Ačiū.