Blynai – originalus slavų patiekalas, atsiradęs pagonių laikais. Tada blynai buvo laikomi saulės simboliu ir buvo kepami, kaip taisyklė, pavasario pradžioje.
Yra Maslenitsa šventė blynams. Tačiau, atsiradus krikščionybei, šis pagonybės triumfas prarado pirminę prasmę. Maslenitsa buvo būtina, kad žmonės neštų blynus kaip dovaną deivei Ladai. Taigi ji palaimino slavus dėl vaisingumo ateinančią vasarą.
Šiais laikais blynai ruošiami ne tik Maslenitsa. Šis patiekalas nuolat patiekiamas žiemą, vasarą ir rudenį. Papasakosime apie blynų su varškės įdaru gaminimo receptą.
Blynų tešlos ingredientai:
kiaušiniai – 3 vnt .;
druska – šaukštelis;
cukrus – 1,5 šaukštai. l.;
pienas – 500 ml;
miltai – 250 g;
verdantis vanduo – 150 ml;
augalinis aliejus – 3 šaukštai. l.
Užpildo ingredientai:
varškės sūris – 400 g;
kiaušinis – vnt.;
cukrus – 90 g;
kukurūzų krakmolas – a.š. l.;
sviestas – 40 g.
Blynų ruošimas:
Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite druską, granuliuotą cukrų ir išplakite šluotele. Į kiaušinių masę supilkite 250 ml pieno ir išmaišykite. Į mišinį supilkite miltus ir užminkykite blynų tešlą.
Į tešlą supilkite likusį pieną, įpilkite verdančio vandens, augalinio aliejaus ir vėl išmaišykite.
Palikite tešlą 15 minučių, o tada keptuvėje kepkite plonus blynelius.
Norėdami paruošti įdarą, varškę sumaišykite su kiaušiniu, granuliuotu cukrumi, krakmolu ir lydytu sviestu.
Ant kiekvieno blyno dėkite įdarą, susukite į vamzdelius ir padalinkite per pusę.
Kepimo indą ištepkite sviestu ir ant dugno išdėliokite blynų vamzdelius. Blynų viršūnes patepkite sviestu, uždenkite folija ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje pusvalandį.
Rezultatas – minkšti, švelnūs blyneliai su varškės įdaru.
Dėl skonio į varškę galite įdėti razinų.