Mėnulio fazės daro pastebimą poveikį augalams, į tai svarbu atsižvelgti dirbant sode. Svogūnų derliaus nuėmimas taip pat siejamas su mėnulio fazėmis, todėl pasirinkę tinkamą derliaus nuėmimo laiką, gausite gerą derlių ir prailginsite jo galiojimo laiką. Be to, išmoksime suprasti, kad svogūnas jau paruoštas kasti.
Palankios dienos pagal mėnulio kalendorių svogūnų derliui nuimti 2023 m. liepos pabaigoje ir rugpjūčio mėn.
Nuimant svogūnų derlių 2023 m. liepos pabaigoje ir rugpjūtį, rekomenduojama atsižvelgti į datas pagal mėnulio kalendorių:
Liepa: 9-15 numeriai. Šiuo laikotarpiu naktinis šviesulys yra mažėjančio mėnulio fazėje, o tai padeda sustiprinti augalų šaknų sistemą. Svogūnų derliaus nuėmimas šiuo laikotarpiu gali lemti didelius, subrendusius svogūnėlius, kurie gerai laikosi.
Rugpjūčio 2-11 ir 24 d. Šiuo laikotarpiu mėnulis yra įvairiose fazėse – nuo mažėjimo iki augimo. Tai leidžia pasirinkti optimalų derliaus nuėmimo laiką, atsižvelgiant į individualius pageidavimus ir augalų augimo sąlygas.
Kaip suprasti, kad svogūnas yra paruoštas kasti
Tačiau derliaus nuėmimo datos pasirinkimas nėra vienintelis kriterijus, rašoma svetainėje. Taip pat svarbu žinoti, kaip suprasti, kad svogūnas yra paruoštas kasti. Štai keli ženklai, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį:
Rašiklio būsena. Svogūnų ropių derlių rekomenduojama pradėti rinkti tada, kai jau yra 60-80% plunksnų. Tai reiškia, kad didžioji dalis žaliosios augalo masės guli ant žemės. Iki to laiko svogūnas sukaupia maksimalų maistinių medžiagų kiekį ir nustoja augti.
Lemputės forma ir spalva. Svogūnėlių žiedlapiai gerai susiformuoja ir įgauna veislei būdingą spalvą. Jie turi būti subrendę ir turėti tvirtą, tankią struktūrą.
Svogūnų derliaus nuėmimas anksti, kai plunksna dar nenunykusi, gali sukelti problemų. Svogūnėlio kaklelis lieka per storas ir sultingas, todėl sulėtėja džiūvimas ir padidėja svogūnėlių puvimo rizika. Tokie svogūnai gali būti laikomi trumpai ir prastesnės kokybės.
Kita vertus, jei derliaus nuėmimas atidedamas, svogūnėliai gali pernokti. Viršutinės svarstyklės pradės trūkinėti, o tai taip pat sugadins ir suges. Pernokęs svogūnas suformuoja antrinę šaknų sistemą, tampa vandeningesnis ir praranda skonį. Tokie svogūnai tiks tik konservuoti ar iš karto vartoti, bet ne ilgai laikyti.