Streusel – konditerijos trupiniai, kuriais puošiami pyragai, bandelės ir kiti desertai. Jis gali būti pagamintas iš miltų, cukraus ir sviesto (arba margarino) ir turi trupinę tekstūrą.
Pyragai su streuseliu yra populiarūs daugelyje pasaulio šalių. Vokietijoje jie vadinami Streuselkuchen, Austrijoje – Streusel-Topf, o Šveicarijoje – Torte mit Streuseln. Jie gali turėti įvairių įdarų, bet visada puošiami streuselio trupiniais ant viršaus.
Galima daryti prielaidą, kad pyragai su streuseliu atsirado dėl Europos virtuvės vystymosi. Galbūt jie buvo sukurti remiantis tradiciniais receptais, kurie laikui bėgant buvo papildyti nauju elementu – streusel trupiniais.
Iškepame savo „Streusel“ trupinių pyragą.
Ingredientai tešlai:
Kiaušinis – 4 vnt.;
Cukrus – 300 g;
Augalinis aliejus – 150 ml;
Kefyras – 300 ml;
Miltai – 400 g;
Kepimo milteliai – 2 šaukšteliai;
Vanilinas – 1 šaukštelis;
Jam.
Streusel trupinių ingredientai:
Sviestas – 15 g;
Miltai – 25 g;
Cukrus – 25 g.
Pyrago paruošimas:
Supilkite cukrų į dubenį su kiaušiniais, supilkite augalinį aliejų ir gerai išmaišykite. Į kiaušinių mišinį įpilkite kefyro ir toliau maišykite.
Į kiaušinių masę išsijokite ½ dalį miltų, suberkite vaniliną ir kepimo miltelius. Minkykite tirštą tešlą, toliau dėkite likusius miltus.
Padalinkite tešlą į dvi lygias dalis. Į kepimo skardą įdėkite pergamentinį popierių ir išpilkite vieną tešlos dalį. Ant tešlos viršaus per visą paviršių uždėkite uogienę.
Likusią tešlos dalį užpilkite ant uogienės sluoksnio.
Norėdami pagaminti trupinius, cukrų sumaišykite su miltais ir sviestu.
Tešlos viršų pabarstykite streuselio trupiniais ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių.
Pasirodo sodrus saldus pyragas su uogiene.
Tai gali būti patiekiama prie arbatos bet kokia proga.