Pyragai yra kiekvienam žmogui pažįstamas patiekalas. Pyragus lengva iškepti, jie visada būna skanūs ir kvapnūs
. Anksčiau nebuvo porcijinių pyragų, dažniausiai buvo ruošiami tik dideli pyragai. Valstiečių šeimose moterys pastebėjo, kad didelius pyragus greitai suvalgydavo vyresni šeimos nariai. XVI-XIX a. buvo įprasta pirmiausia pamaitinti vyrus, o paskui vaikus
, todėl, kad vaikai po valgio neliktų alkani, moterys pradėjo kepti porcijinius pyragus. Vėliau ši tendencija tęsėsi visuomenėje
. Paruoškime skanius purius ir minkštus pyragus ant kefyro.
Tešlos pirožkams ingredientai:
- Kefyras – 200 ml;
- Augalinis aliejus – 2 šaukštai;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Cukrus – 2 šaukštai;
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- Miltai – 700 g;
- raugas – 10 g.
Įdarui skirti ingredientai:
- Bulvės – 500 g;
- Svogūnas – 1 vnt;
- Druska – žiupsnelis.
Kefyro paplotėlių paruošimas:
Į dubenį su kefyru supilkite augalinį aliejų, suberkite druską ir cukrų, įmuškite kiaušinius ir išmaišykite. Į kefyrą persijokite miltus ir kepimo miltelius, užminkykite minkštą, šiek tiek lipnią tešlą
ir palikite
tešlą
10 min. karštyje po celofanu.
Tuo tarpu išvirkite nuluptas bulves ir išminkykite jas iki košės
. Svogūną supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite keptuvėje augaliniame aliejuje, kol paruduos. Sudėkite svogūną prie bulvių, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite pipirais, įpilkite šaukštą bulvių sultinio.
Išminkykite tešlą ir padalykite ją į 12 ritinėlių.
Suktinukus iškočiokite į nedidelius plokščius pyragėlius ir sudėkite į juos įdarą. Įdarą užspauskite pyragaičių viduje, dėkite juos siūle į apačią.
Kepkite paplotėlius keptuvėje su augaliniu aliejumi, kol iš abiejų pusių taps auksinės spalvos.
Bulvių paplotėliai paruduoja ir tampa kvapnūs.
Švelni plona tešla puikiai dera su bulvių įdaru.

Sveiki, aš esu Darius Jakelionis – žmogus, mėgstantis dalintis įvairiapusiu turiniu. Rašau naujienas, straipsnius ir aktualijas, o taip pat kuriu kiek lengvesnio pobūdžio turinį – maisto receptus bei horoskopus. Mano tikslas – pateikti skaitytojams tiek naudingos informacijos, tiek įkvėpimo ar net pramogos. Noriu, kad kiekvienas apsilankęs rastų ką nors įdomaus ir vertingo sau.
