Nevalgykite, tai sukelia vėžį! Ir mes tai valgome kiekvieną dieną

Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Kas slypi mūsų kasdieninėje mityboje?
Daugelis iš mūsų nesusimąsto, kad maistas, kurį valgome kiekvieną dieną, gali turėti ilgalaikį poveikį mūsų sveikatai. Paprastai mes renkamės patogumą, skonį ar įpročius, bet ne tai, kaip maistas veikia mūsų organizmą ląstelių lygyje. Moksliniai tyrimai rodo, kad tam tikri dažnai vartojami produktai gali padidinti vėžio riziką. Tai nereiškia, kad vienas valgymas nužudo, tačiau reguliariai vartojant šiuos produktus, rizika kaupiasi. Sužinoti, kas slepiasi mūsų lėkštėje, yra pirmas žingsnis link sveikesnio gyvenimo.

Perdirbtos mėsos pavojai
Vienas dažniausiai minimų produktų, susijusių su vėžiu, yra perdirbta mėsa: dešrelės, šoninė, kumpis ar kitokie rūkyti bei sūdyti gaminiai. Tarptautinė vėžio tyrimų agentūra (IARC) priskiria perdirbtą mėsą prie kancerogeninių žmonėms produktų. Tai reiškia, kad kasdienis ar dažnas tokių produktų vartojimas gali padidinti storosios žarnos ir kitų virškinimo trakto vėžio riziką. Rūkymo, sūdymo ir aukštos temperatūros apdorojimo metu susidaro nitratai ir nitritai, kurie organizme gali pavirsti kancerogeninėmis medžiagomis. Net kai kurie sveikatai atrodantys sumuštinių papildai ar konservuoti mėsos gaminiai gali turėti šių rizikingų komponentų.

Rafinuoti cukrūs ir perdirbti produktai
Dar vienas kasdieninis pavojus slypi mūsų desertuose, gėrimuose ir greito maisto produktuose. Rafinuotas cukrus, baltos miltų gaminiai ir perdirbti užkandžiai prisideda prie nutukimo, uždegiminių procesų organizme ir hormonų pusiausvyros sutrikimų. Mokslininkai teigia, kad tokie procesai gali skatinti kai kurių vėžio formų atsiradimą, ypač krūties, kasos ir storosios žarnos vėžio atveju. Net jei skonis malonus, organizmas ilgainiui patiria stresą ir oksidacinį poveikį, kurio pasekmės gali būti rimtos. Sveika alternatyva – natūralūs produktai: vaisiai, daržovės, pilno grūdo gaminiai ir riešutai.

Taip pat skaitykite:  Kam stačiatikiai turėtų melstis per Didžiąją 2025 m. gavėnią ir kodėl?

Keptas ir per daug apdorotas maistas
Kita dažna problema – maistas, kuris gaminamas aukštoje temperatūroje arba per ilgo kepimo metu. Keptas, gruzdintas ar deglintas maistas gali turėti akrilamidų ir kitų kancerogeninių medžiagų. Tai nereiškia, kad kartais kepti bulvytės pavojingos, bet nuolatinis toks maistas gali sukelti ilgalaikę žalą. Be to, per daug apdorotas maistas dažnai praranda naudingas maistines medžiagas, todėl organizmas negauna antioksidantų ir vitaminų, kurie galėtų apsaugoti nuo vėžio. Net ir „sveiki“ perdirbti produktai, kaip daugelis sveikatos parduotuvėse parduodamų batonėlių ar gėrimų, gali turėti konservantų ir dirbtinių priedų.

Kasdieniai produktai, kurių turėtume vengti
Štai keletas produktų, kuriuos mokslas sieja su didesne vėžio rizika:

  • Perdirbta mėsa: dešrelės, šoninė, rūkyta mėsa
  • Rafinuoti cukrūs: saldainiai, pyragai, gazuoti gėrimai
  • Balti miltai ir perdirbti grūdai: batonai, bandelės
  • Greitas maistas: kepta vištiena, bulvytės, picų greito paruošimo variantai
  • Per daug apdorotas ar perkepintas maistas: deglinta mėsa, riebi kepta mėsa

Kaip sumažinti riziką ir pakeisti įpročius
Svarbu suprasti, kad visi šie produktai nėra visiškai „nuodai“. Raktas – saikas ir alternatyvos. Į mitybą verta įtraukti daugiau daržovių, vaisių, ankštinių, pilno grūdo gaminių ir šviežios mėsos ar žuvies. Kepti gaminius galima orkaitėje žemesnėje temperatūroje, o užkandžiams rinktis riešutus ar džiovintus vaisius. Planuojant mitybą, galima mažinti rizikingų produktų vartojimą, kartu nepamirštant malonumo ir skonio. Svarbiausia – sąmoningas pasirinkimas kiekvieną dieną.

Taip pat skaitykite:  Kaip patręšti braškes? Skirkite joms tik 3 šio mišinio dozes ir jos pradžiugins kaip niekad anksčiau!

Ar šis straipsnis Jums patiko?

Spustelėkite žvaigždutę, kad įvertintumėte!

Vidutinis įvertinimas 5 / 5. Balsų skaičius: 3

Kol kas nėra balsų! Būkite pirmas, įvertinęs šį įrašą.

Patiko? Pasidalink! Ačiū.