Tik XX amžiaus pabaigoje kiaušinienė tapo įprastu žmonių patiekalu. Iki šių laikų kiaušiniai nebuvo virti atskirai. Jie daugiausia buvo naudojami kepimui.
XVII amžiuje šiek tiek į kiaušinienę panašus patiekalas buvo laikomas delikatesu ir patiekiamas ant šventinio stalo. Mūsų šalyje keptus kiaušinius pradėjo valgyti apie XVIII a.
Kiaušiniai valstiečiams buvo prabanga, nes kainavo gana nemažus pinigus. Valstiečių vištos nedėjo tiek kiaušinių, kad būtų galima valgyti atskirai.
Dabar turime galimybę nuolat kepti kiaušinius. Pakalbėkime apie vieną neįprastą kiaušinienės receptą.
Ingredientai kiaušinienei:
svogūnai – vnt.;
morkos – 200 g;
paprika – 80 g;
česnakai – 2 gvazdikėliai;
sviestas – 50 g;
kiaušiniai – 4 vnt.;
pienas – 70 ml;
sūris – 100 g;
druska – ½ šaukštelio.
Kepkite kiaušinienę:
Svogūną supjaustykite mažais kubeliais. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir česnako skilteles perspauskite per spaudą. Į česnaką suberkite svogūną, pakepinkite porą minučių.
Morkas taip pat supjaustome nedideliais kubeliais ir suberiame į keptuvėje esantį svogūną. Kol daržovės kepa 3 minutes, susmulkinkite nuluptą papriką.
Paprikas suberkite į svogūnus ir morkas, daržoves pabarstykite druska ir išmaišykite. Daržoves troškinkite 3 minutes, tada nukelkite nuo ugnies.
Atskirame dubenyje sumaišykite kiaušinius su žiupsneliu druskos ir pienu, išplakite iki vientisos masės. Sūrį sutarkuokite ant smulkios trintuvės ir kartu su keptomis daržovėmis sudėkite į kiaušinių mišinį.
Muffin formeles ištepkite augaliniu aliejumi ir supilkite į jas sumaišytą kiaušinių mišinį. Kepkite indą 15 minučių 200 laipsnių orkaitėje.
Žalieji svogūnai gali būti naudojami kaip papildomas ingredientas. Jo dedama kepant daržoves pabaigoje.