Agurkų marinavimas – tai jų konservavimo būdas, kaip konservantą naudojant actą ar kitą maistinę rūgštį. Šis metodas leidžia agurkus išsaugoti ilgą laiką, suteikiant jiems ypatingą skonį ir aromatą.
Agurkų rauginimo istorija siekia senovės. Manoma, kad šis būdas buvo žinomas dar Senovės Graikijoje ir Romoje, kur konservavimui buvo naudojamas actas, gautas iš vyno ar kitų fermentacijos produktų.
Marinavimas paplito viduramžiais, kai pradėjo pasirodyti pirmieji marinatų receptai.
Paruoškime traškius raugintus agurkus pagal sovietinį receptą
Ingridientai:
agurkai - 2 kg;
krapų skėčiai;
lauro lapas - 3 vnt .;
vyšnių lapai - 3 vnt .;
serbentų lapai - 6 vnt.;
česnakai - 6 gvazdikėliai;
kvapieji pipirai;
grūdėtos garstyčios - 1,5 šaukštelio;
vanduo - 1250 ml;
actas 9% - 250 ml;
druska - 1 valgomasis šaukštas. l.;
cukrus - 130 g.
Marinuotų agurkų paruošimas:
Agurkus nuplauname, išimame stiebus. Į kiekvieną stiklainį dedame po skėtį krapų, lauro lapelį, vyšnios lapelį, serbento lapą.
Česnaką padalinkite į skilteles ir į kiekvieną stiklainį įdėkite po skiltelę, įberkite kelis žirnelius kvapiųjų pipirų ir juodųjų pipirų. Agurkus sandariai sudėkite į stiklainius ir užpilkite verdančiu vandeniu.
Stiklainius uždarykite dangteliais ir palaukite, kol vanduo atvės. Tada supilkite vandenį atgal į keptuvę, užvirinkite ir sumaišykite su druska ir cukrumi.
Supilkite actą į vandenį ir vėl užvirinkite. Tada supilkite marinatą į stiklainius su agurkais ir gerai uždarykite dangtelius.
Apverskite stiklainius aukštyn kojomis, uždenkite rankšluosčiu ir palikite pasimarinuoti.