Slyvų pyragas – apetitą žadinantis saldumynas, kuriame minkšta tešla dera su slyvoms būdingu rūgštumu ir saldumu.
Slyvų pyrago istorija siekia Europos kepimo iš vaisių kultūrą. Pyragas ypač išpopuliarėjo Vokietijoje, kur jis vadinamas „Zwetschgenkuchen”.
Slavų šalyse slyvų pyragai paplito maždaug XIX a., nes vis labiau populiarėjo vaisių įdarai kepant namuose. Nuo tada atsirado daugybė slyvų pyragų receptų, kurie skiriasi tešlos sudėtimi, priedais ir puošimo būdu.
Kai kurios šeimininkės į pyrago įdarą deda prieskonių, pavyzdžiui, cinamono ar gvazdikėlių, kad pyragas įgautų sodresnį skonį. Kitos eksperimentuoja su įvairiomis tešlos rūšimis, kad išgautų norimą tekstūrą ir skonį.
Sudedamosios dalys: 1:
- Slyvos – 300 g;
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- Cukrus – 100 g;
- Vanilinis cukrus – 20 g;
- Sviestas – 80 g;
- Druska – žiupsnelis;
- Pienas – 50 ml;
- Miltai – 180 g;
- raugas – 1 šaukštelis.
Slyvų pyrago paruošimas:
Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus ir smulkiai supjaustykite. Dubenyje sumaišykite kiaušinius su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska, išplakite iki baltumo.
Į masę supilkite pieną, sudėkite minkštą sviestą ir vėl išplakite iki vientisos masės. Į tešlą suberkite miltus ir kepimo miltelius ir išminkykite tirštą tešlą.
Kepimo formą išklokite pergamentu ir paskleiskite ploną tešlos sluoksnį
.
Ant tešlos sluoksnio dėkite sluoksnį slyvų ir užpildykite jį antru tešlos sluoksniu.
Toliau klokite dar kelis sluoksnius slyvų ir tešlos.
Svarbu, kad paskutinis sluoksnis būtų slyvų.
Pyrago viršų pabarstykite žiupsneliu miltų ir cukraus. Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių.
Gausite minkštą, sultingą ir aromatingą slyvų pyragą.
Iškepusiam pyragui leiskite 30 minučių atvėsti.

Sveiki, aš esu Darius Jakelionis – žmogus, mėgstantis dalintis įvairiapusiu turiniu. Rašau naujienas, straipsnius ir aktualijas, o taip pat kuriu kiek lengvesnio pobūdžio turinį – maisto receptus bei horoskopus. Mano tikslas – pateikti skaitytojams tiek naudingos informacijos, tiek įkvėpimo ar net pramogos. Noriu, kad kiekvienas apsilankęs rastų ką nors įdomaus ir vertingo sau.
