Sluoksniuotų tešlų istorija siekia Prancūziją, kur jie išpopuliarėjo XVIII a. Iš pradžių tai buvo išskirtinis patiekalas aristokratams ir aukštuomenei.
Sluoksniuota tešla buvo traški tešla su įvairiais įdarais: grietinėle, uogiene ar plakta grietinėle. Jie buvo patiekiami kaip desertas po pagrindinio valgio.
Laikui bėgant sluoksniuotos tešlos receptas paplito visoje Europoje ir tapo prieinamas platesnei visuomenei. Šiais laikais sluoksniuotos tešlos galima rasti bet kurioje konditerijoje arba pasigaminti namuose patiems.
Ingredientai tešlai:
Miltai – 450 g;
Cukrus – 20 g;
Augalinis aliejus – 100 ml;
Kiaušinis – 1 vnt.;
Pienas – 250 ml.;
Sausos mielės – 6 g;
Druska – žiupsnelis;
Pienas – 1 valgomasis šaukštas.
Užpildo ingredientai:
Bulvės – 500 g;
Sviestas – 50 g;
Sūris – 100 g;
Žalieji svogūnai – 50 g;
Druska – žiupsnelis;
Juodieji pipirai – žiupsnelis.
Sluoksniuotosios tešlos ruošimas:
Įdarui bulves nulupkite ir virkite, kol suminkštės. Tešlai sumaišykite pieną, cukrų, augalinį aliejų, kiaušinio baltymą, mieles ir druską, sumaišykite į minkštą elastingą tešlą.
Palikite tešlą po rankšluosčiu 30 minučių. Grįžtame prie įdaro, sutriname bulves, dedame sviestą, druską, pipirus. Supjaustykite žalius svogūnus ir sudėkite į bulves.
Sūrį sutarkuokite ir taip pat suberkite į įdarą. Tešlą išmuškite ir padalinkite į 5 lygias dalis. Kiekvieną dalį iškočiokite į didelį stačiakampį sluoksnį.
Ant kiekvienos mažųjų sluoksnio galų pusės dėkite po įdaro juostelę. Susukite abu užpildyto ritinio galus link stačiakampio centro.
Tą patį darome su likusia tešla. Atskirkite du ritinius, kiekvieną aptepkite tryniu. Vamzdelius kepkite 180 laipsnių temperatūroje 25-28 minutes.
Dėl to turime skanių bulvių vamzdelius.
Geras būdas paruošti kepinius negaminant pyragų.