Sveiki visi, šiandien nusprendžiau papasakoti savo firminį idealių marinuotų pomidorų receptą žiemai. Mūsų šeimoje juos valgo visi – ir vaikai, ir suaugusieji. Pomidorai gaunasi elastingi, visai nerūgštūs ir labai skanūs. Beje, mano draugė gamina pagal mano receptą, o jos pomidorai niekada nesprogo – kodėl vėliau pasakysiu.
Imu pomidorus ir krapus – geresnių posūkių už šiuos nėra
Pats pirmas dalykas, kurį reikia padaryti prieš dedant pomidorus į stiklainius, yra, žinoma, juos nuplauti. Beje, daug kas klausė, kokia skalbimo priemone plaunu pomidorus. Mieli draugai, prisipažįstu, kad skalbiu švariu vandeniu, karštu, kad visos dulkės nuliptų, bet nenaudoju nei muilo, nei produktų. Mikroskopiniai ploviklių likučiai sugadins visą rezultatą.
Ir dar vienas svarbus dalykas – kitaip nei agurkų, pomidorų mirkyti nereikia. Išplautas ir galima pradėti virti.
Kiekvieną pomidorą būtinai pradurti dantų krapštuku. Griežtai ties pagrindu, kur pritvirtintas kotelis, kad nepažeistumėte odos. Jei taip pradursite, pomidoras stiklainyje nesprogs ir neskils, o išliks gražus ir elastingas.
Aš imu įprastą 3 litrų stiklainį. Mūsų šeimai toks tūris yra optimalus, greitai suvalgomi ir nieko nelieka. Bet galite uždaryti 1,5 litro ar net 1 litro stiklainius, bet teks imti mažesnius pomidorus.
Sausų krapų iš karto dedu į stiklainio dugną – dideles šakas nulaužau ir dedu į patį dugną. Kodėl sausas? Manau, kad švieži krapai tinka agurkų skoniui, tačiau pomidorai ypač pikantiški su sausais krapais.
Toliau būtinai dedu salierą – puikiai dera su pomidorais. Lauro ir serbentų lapai, 3 vnt. 3 litrų stiklainyje. Padėkite lapus tokius, kokie jie yra, jei turite sausų lapų, dėkite sausus; Šios žolelės džiovinamos savo skonio nelabai keičia.
Nepamirštu į indelį įmesti poros gabalėlių krienų šaknų ir 4 skilteles česnako. Galite supjaustyti česnaką arba mesti jį visą, nesvarbu.
Kitas ingredientas yra juodieji pipirai ir džiovinti raudonieji pipirai. Esu įpratęs dėti džiovintą raudoną, nes šviežios ne visada būna po ranka. Ir galite įdėti keletą mažų aštrių šviežių pipirų – kaip jums patinka.
Ir galiausiai slaptas priedas – garstyčių sėklos.
Į 3 litrų stiklainį įdėjau 1 valgomąjį šaukštą sėklų, nieko negailėdamas. Sėklas paimkite visas, o ne sumaltas. Garstyčios apsaugo nuo gedimo ir neleidžia marinatui drumsti. Stiklainis išsilaiko visą galiojimo laiką ir visada skaidrus su gražiais pomidorais.
Dabar galite dėti pomidorus. Stengiuosi tai daryti sandariai, kad būtų užimtas visas stiklainio tūris. Man patinka, kai yra daug pomidorų. Bet jei mėgstate daugiau marinato, naudokite mažiau pomidorų, ką mėgstate, vis tiek išeis skanu.
O dėl ypatingo skonio visada įdedu porą gabalėlių aitriosios paprikos. Manau, kad taip skanesnis.
Nepildau stiklainio iki galo – mano vyrui labai patinka marinatas, sako, kad jis skanus ir visai nerūgštus, todėl stengiuosi, kad kiekvienas gautų savo: kas pomidorų, o kas skanaus sūrymo.
Visada ant paties viršaus dedu krieno lapelį – užpilsiu verdančiu vandeniu ir pomidorai neskilinės.
Tada užpilu verdančiu vandeniu, uždengiu dangčiu ir laukiu, kol atvės. Paprastai tai trunka apie 30 minučių, o stiklainį galite paimti rankomis.
Vandenį iš stiklainio supilu į puodą – toks bus marinatas.
Tada į puodą įpilkite 2 šaukštus cukraus ir druskos. 9% acto, 2 šaukštai, supilu tiesiai į stiklainį ir tik po to užpilu verdančiu marinatu.
Tvirtai užsukite dangtelį ir apverskite stiklainius, kol jie visiškai atvės.
O pomidorus, skirtingai nei agurkus, visada suvynioju į rankšluostį. Galite pasiimti seną kūdikio antklodę ar antklodę.
Štai visas receptas – gaminkite ir valgykite su malonumu!
Pridėsiu porą eilučių apie tai, kaip renkuosi pomidorus marinavimui. Pirma, aš visada imu mažus arba vidutinio dydžio vaisius. Mano mėgstamiausia veislė yra „grietinėlė”. „Kremas” turi puikų skonio ir minkštimo kiekio balansą. Sulčių nėra daug, todėl net susuktos išlieka elastingos ir nesubyra į košę.
Svarbiausia pasirinkti neseniai nuskintus pomidorus. Jie turi būti tankūs ir kieti. Minkšti pomidorai netinka susukti indelyje, užpylę verdančiu vandeniu, jie taps vandeningi, praras savo struktūrą.