Tiramisu – visame pasaulyje žinomas itališkas desertas, garsėjantis savo oro konsistencija ir nuostabiu skonių deriniu. Italų kalba tiramisu reiškia pakelti mane į viršų arba pralinksminti, o tai tikriausiai susiję su deserte esančiu kakavos ir cukraus kiekiu.
Tiramisu istorija apipinta daugybe versijų ir legendų. Vieni mano, kad jis buvo išrastas XVII a. Venecijoje ir buvo skirtas aristokratams, kiti jo kilmę sieja su Trevizo regionu XX a. septintajame dešimtmetyje.
Nepaisant ginčų dėl tiramisu atsiradimo istorijos, tiramisu yra vienas iš nedaugelio patiekalų, oficialiai pripažintų Italijos gastronomijos tradicijos dalimi. 2017 m. jis buvo įtrauktas į Veneto regiono tradicinių produktų registrą, taip patvirtinant jo svarbą Italijos kultūrai.
Sudedamosios dalys:
- Kiaušiniai – 5 vnt;
- Kakava – 60 g;
- bulvių krakmolas – 30 g;
- Druska – žiupsnelis;
- Cukrus – 180 g;
- maskarponė – 500 g;
- Kondensuotas pienas – 200 ml;
- Vanilinis cukrus – 10 g.
Tiramisu paruošimas:
Kiaušinius padalykite į trynius ir baltymus. Sumaišykite kakavą su bulvių krakmolu
, į baltymus įberkite druskos, išplakite mikseriu iki sodrių putų. Palaipsniui į baltymus suberkite cukrų, toliau plakite iki vientisos ir stabilios
masės. Palaipsniui į baltymų mišinį įmaišykite trynius, plakite iki standžių viršūnių
.
Į mišinį persijokite krakmolą ir kakavą, švelniai išminkykite tešlą ir
supilkite tešlą į pergamentu išklotą kepimo indą
.
Kepkite biskvitą 8-10 min. 200 laipsnių temperatūroje
. 5-10 min. palikite biskvitą atvėsti, tada nuimkite nelygius kraštus ir padalykite į dvi dalis.
Kremui maskarponę išplakite iki purumo, supilkite kondensuotą pieną ir vanilinį cukrų. Kremą plakite mikseriu 2-3 min.
Tortus galima pamirkyti tirpioje kavoje. Kiekvieną tortą aptepkite 150 g kremo ir surinkite tortą.
Torto viršų ir šonus aptepkite kremu
. Torto atraižas susmulkinkite mikseriu iki trupinių ir pabarstykite torto šonus. Tortą galite papuošti likusiu kremu.
Pavyzdžiui, naudodami antgalius ir konditerinį maišelį.

Sveiki, aš esu Darius Jakelionis – žmogus, mėgstantis dalintis įvairiapusiu turiniu. Rašau naujienas, straipsnius ir aktualijas, o taip pat kuriu kiek lengvesnio pobūdžio turinį – maisto receptus bei horoskopus. Mano tikslas – pateikti skaitytojams tiek naudingos informacijos, tiek įkvėpimo ar net pramogos. Noriu, kad kiekvienas apsilankęs rastų ką nors įdomaus ir vertingo sau.
