Naminiai vyniotiniai, kaip ir duona, turi keletą privalumų. Viena vertus, juos įsigyti daug pigiau, kita vertus, jie daug skanesni ir sveikesni. Paruoškite suktinukus pagal paprastą receptą.
Didžiausią pirkimo apimties dalį šalies parduotuvėse sudaro vyniotiniai ir bandelės. Tuo pačiu metu negalima nepastebėti, kad jų kaina nuolat kyla aukštyn, tačiau kokybė išlieka tokia pati arba net prastesnė nei anksčiau. Šios situacijos sprendimas yra lengvas. Patiems išsikepti suktinukus – ne iššūkis, tešlą sumaišyti su trupučiu praktikos užtrunka vos kelias minutes, o suktinukai yra tobuli pasaulyje.
Ingredientai
- Paprasti miltai – 500 g
- vanduo – 250 ml
- sviestas arba taukai – 1 valgomasis šaukštas
- druska – 2 šaukšteliai
- cukrus – 1 šaukštas
- mielės – 21 g
Paruošimo instrukcijos
Mieles sutrupinkite į dubenį, užpilkite trupučiu drungno vandens ir suberkite cukrų. Išmaišykite mišinį, kad ištirptų cukrus ir mielės, ir palikite 15 minučių šiltoje vietoje, kad mielės atgytų. Tai galima atpažinti iš ant paviršiaus susidarančių putų. Kai mielės suaktyvės, į gilų dubenį persijokite paprastus miltus, suberkite mieles kartu su likusiu vandeniu ir šiek tiek druskos. Trumpai apdorokite tešlą iki vientisos konsistencijos, minkymas neturėtų trukti ilgiau nei 5 minutes.
Išminkytą tešlą uždenkite folija arba drėgnu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje 30 minučių pakilti. Tada išverskite jį ant darbinio paviršiaus, apdirbkite rankomis ir padalinkite į 10 vienodo dydžio dalių . Iš kiekvieno suformuokite rutulį, išlyginkite vienas šalia kito ir palikite 5 minutes pailsėti po rankšluosčiu. Po rankšluosčio išimkite po vieną rutulį, kad darbo metu jie neišdžiūtų.
Iš kiekvieno tešlos gabalėlio iškočiokite trikampio formos blyną, kurį kočiojate pradedant nuo pagrindo ir baigiant galiuku. Paruoštus suktinukus sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, vėl uždenkite folija arba drėgnu rankšluosčiu ir leiskite pakilti 40 minučių.
Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki 250°C. Prieš kepdami, ant orkaitės dugno padėkite karščiui atsparų dubenį su šiltu vandeniu, o į orkaitės vidurį padėkite skardą su suktinukais, kepkite apie 10 minučių, kol taps auksinės spalvos . Kepimo metu neatidarykite orkaitės durelių, kad neišbėgtų garai. Išėmę iš orkaitės paruoštus suktinukus apšlakstykite švariu vandeniu, atvėsinkite ir patiekite arba laikykite kaip įprasta.