Žmonės žino gana daug informacijos apie mėsos pyragus. Kepiniai su mėsa pasirodė anksčiau nei visi kiti įdaro tipai ir pradėjo dominuoti ant kilmingų žmonių stalų.
Mėsos pyragai reiškė statusą ir turtus. Ne visi galėjo sau leisti nusipirkti mėsos pyragams. Todėl ši privilegija buvo prieinama tik mažumai turtingųjų sluoksnių.
Pamažu ant paprastų darbininkų stalų pradėjo atsirasti mėsos pyragaičiai. Maždaug 20 amžiuje valgyklose pradėjo prekiauti pigiais, bet skaniais mėsos pyragais.
Pateiksime vieną iš paprastų mėsos pyragų gaminimo receptų.
Mėsos pyrago tešlos ingredientai:
Miltai – 750 g;
Sausos mielės – 11 g;
Kefyras – 500 ml;
Kiaušiniai – 2 vnt.;
Druska – šaukštelis;
Cukrus – šaukštai;
Augalinis aliejus – 5 šaukštai.
Užpildo ingredientai:
Mėsos filė – 500 g;
Ryžiai – 100 g;
Sultinys – 150 ml;
Druska – ½ šaukštelio.
Mėsos pyragų ruošimas:
Išsijotus miltus sumaišykite su mielėmis. Atskirame dubenyje sumaišykite šiltą kefyrą su kiaušiniais, druska ir granuliuotu cukrumi.
Į kefyro ir kiaušinių mišinį suberkite ½ dalį miltų, užminkykite tešlą.
Į tešlą supilkite augalinį aliejų ir toliau minkykite. Į tešlą suberkite likusius miltus, minkykite iki šiek tiek lipnios masės.
Palikite tešlą po maistine plėvele šiltoje vietoje valandai. Šiuo metu mėsą išvirkite pasūdytame vandenyje, o tuo pačiu išvirkite nuplautus ryžius.
Mėsą sumalkite mėsmale, sumaišykite su ryžiais ir sultiniu. Jei įdaras atrodo sausas, galima įpilti sultinio.
Įdarą pabarstykite druska ir gerai išmaišykite.
Tešlą padalinkite į mažus, maždaug 60 gramų, rutuliukus. Iš kolobokų iškočiokite nedidelius plokščius paplotėlius, į kuriuos dedame įdarą.
Faršą sandariai užsandarinkite tešloje, atsargiai užspauskite kraštelius ir apverskite pyragėlius siūle žemyn.

Į keptuvę supilkite tiek augalinio aliejaus, kad pyragėliai iki pusės apsemtų.
Įkaitinkite augalinį aliejų ir kepkite pyragėlius iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.

Jei pageidaujate, į įdarą galite įdėti ir keptų svogūnų. Rezultatas – minkšti ir purūs mėsos pyragėliai, kurie išliks švieži net kitą dieną.
