Daugelyje šalių spurgos tapo ikoniniu desertu. Ypač kepimą amerikiečiai iškėlė į kultinį statusą. Personažų atvaizdai su spurgomis, parodos, kepinių prekės ženklai ir kitos atpažįstamos deserto detalės atkeliavo pas mus iš JAV.
Pas mus vietoj spurgų buvo ruošiami riestainiai. Tai panašūs kepiniai, bet be glajaus paviršiaus.
Be Amerikos, spurgos mėgstamos Anglijoje. Kasmet vyksta desertui skirtas renginys. Taip Londone atpažįstamas talentingiausias konditerijos šefas. Pavyzdžiui, 2002 metais šiame renginyje buvo pristatyta pati brangiausia iš valgomojo aukso pagaminta spurga.
Mes negalime padaryti spurgos iš aukso. Bet vis tiek nustebinsime geru purių spurgų receptu.
Ingredientai purioms spurgoms:
pienas – 100 ml;
augalinis aliejus – 150 ml;
kefyras – 200 ml;
miltai – 480 g;
sausos mielės – 6 g;
druska – žiupsnelis;
kiaušinis – vnt.;
cukrus – 50 g.
Pūkuotų spurgų gaminimas:
Supilkite mieles į šiltą pieną ir palikite mišinį, kol komponentai sureaguos. Atkreipkite dėmesį, kad receptui reikės 18 gramų žalių mielių.
Atskirame dubenyje sumaišykite kefyrą su granuliuotu cukrumi, kiaušiniu ir druska, gerai išplakite. Supilkite tešlą į kefyro mišinį ir sumaišykite ingredientus.
Į mišinį įsijokite miltus ir užminkykite lipnią tešlą. Į tešlą supilkite 20 ml augalinio aliejaus, suminkykite į elastingą ir vienalytę gabalėlį. Uždenkite tešlą rankšluosčiu ir padėkite į šiltą vietą 1 – 1,5 valandos.
Pakilusią tešlą pabarstykite nedideliu kiekiu miltų ir iškočiokite į 5 mm storio sluoksnį. Išpjauname 6 cm skersmens apskritimus ir viduryje padarome nedideles skylutes.
Palikite spurgas ant kepimo skardos 25 minutėms, kaitindami augalinį aliejų nedidelėje keptuvėje. Sudėkite spurgas į karštą aliejų ir visiškai panardinkite į riebalus. Kepkite spurgas ant silpnos ugnies iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.
Riebalų perteklių galite atsikratyti padėję ant popierinio rankšluosčio.
Nepamirškite spurgų apibarstyti cukraus pudra, šokolado drožlėmis ar tiesiog paprastu cukrumi.