Bulvių pyragai savo populiarumą pelnė gana ilgą laiką. Jau XX amžiaus pradžioje daug kas ruošė bulvių pyragus, anksčiau populiarius kepinius keisdami ropėmis, grybais ir kitomis daržovėmis.
Sovietų Sąjungoje bulvių pyragai išpopuliarėjo septintajame dešimtmetyje. Tada atsirado mažos kepyklėlės, prekiaujančios pyragais su bulvėmis, kiaušiniais ir kitais įdarais. Be to, močiutės traukinių stotyse pardavinėjo pačių pagamintus pyragėlius. Dažnai senos moterys iš kaimų ateidavo parduoti kepinių. Tai reiškia, kad pyragai buvo kepti orkaitėje.
Šiuo metu butuose nėra viryklės, tik orkaitės. Tačiau, jei nenorite ilgai laukti, kol pyragėliai keps, galite naudoti keptuvę.
Bulvių pyrago tešlos ingredientai:
Kefyras – 250 ml;
grietinė 20% – 50 g;
Kiaušinio trynys – 1 vnt .;
Augalinis aliejus – šaukštai;
Druska – 1 šaukštelis;
Cukrus – 1 šaukštelis;
Miltai – 420 g;
Soda – ½ šaukštelio.
Užpildo ingredientai:
Virtos bulvės – 4 vnt.;
Svogūnai – 1 vnt.;
Druska – ½ šaukštelio.
Bulvių pyragų ruošimas:
Į indą su kefyru sudėkite grietinę ir trynį, įberkite druskos ir cukraus, gerai išmaišykite. Į kefyrą supilkite augalinį aliejų, dalimis suberkite miltus ir sodą.
Minkykite minkštą ir elastingą tešlą, palikite šiltai po celofanu 20 minučių. Įdarui nulupkite virtas bulves. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite iki auksinės rudos spalvos.
Svogūną suberkite į bulves ir sutrinkite iki tyrės. Nepamirškite įdaro pasūdyti ir pagal skonį įberti pipirų.
Tešlą padalinkite į 10 dalių, kiekvieną dalį iškočiokite į plokščią pyragą. Sudėkite įdarą į pyragus ir sandariai uždėkite juos į tešlą.
Pyragėlius apverskite siūle į apačią ir kočėlu iškočiokite maždaug cm storio pyragus, siūle žemyn, į keptuvę su augaliniu aliejumi. Kepkite pyragus ant vidutinės ugnies iki auksinės rudos spalvos iš abiejų pusių.
Dėl to turime paprastus bulvių pyragus.
Aliejaus perteklių iš pyragų galite sugerti popieriniais rankšluosčiais.