Ne paslaptis, kad sovietinėse valgyklose į kotletus dėdavo duonos. Kai kurie mano, kad taip siekiama taupyti maistą. Tačiau paslaptis kitokia, duonos trupiniai, pamirkę piene, padaro kotletus kreminius. Be to, jų konsistencija tampa trupanti, o pats skanėstas – sultingesnis. Duona reikalinga mėsos sultims, vandeniui ir pienui susigerti, nes mėsa sugeria tik 10% skysčio.
Kotletams naudokite pasenusią duoną, nes šviežia ir minkšta duona gali padaryti kotletus tankesnius. Ruoškime kotletus naudodami duoną.
Ingredientai kotletams:
malta mėsa – 500 g;
duona – 3-4 riekelės;
bulvės – vnt.;
svogūnas – vnt.;
pienas – 250 ml;
druskos;
pipirų.
Ingredientai padažui:
svogūnas – vnt.;
morkos – vnt.;
pomidorų pasta – menas. L.;
vanduo – 250 ml;
cukrus – ch. l.;
druskos;
pipirų.
Kotletų gaminimas:
Supilkite pieną į dubenį. Duoną atskirkite nuo plutos ir trupinius pamirkykite piene. Stovėkimės.
Į maltą mėsą pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Svogūną sutarkuokite stambia tarka. Bulves sutarkuokite smulkia tarka. Piene išmirkytą trupinį sutrinkite šakute. Visus paruoštus ingredientus siunčiame į maltą mėsą. Maišykite rankomis.
Kepimui į lėkštę supilkite nedidelį kiekį miltų. Drėgnomis rankomis formuokite kotletus ir apvoliokite miltuose.
Į įkaitintą keptuvę supilkite augalinį aliejų. Apkepkite kotletus iš abiejų pusių, kol iškeps.
Norėdami paruošti padažą, smulkiai supjaustykite svogūną ir sutarkuokite morkas. Kepti keptuvėje su aliejumi. Įpilkite pomidorų pastos ir išmaišykite. Įberkite žiupsnelį druskos ir šaukštelį cukraus. Užpilkite stikline vandens.
Gavome skanius kotletus su padažu, jie puikiai dera su bulvių koše. Virkite su mumis!