Grybai yra vienas iš populiariausių maisto produktų, kuriuos žmonės naudoja gamindami maistą. Tačiau renkantis juos reikia būti atsargiems, nes yra daug nuodingų „dublių“, galinčių baigtis sunkia liga ar net mirtimi. Šiandienos straipsnyje kalbėsime apie tai, kaip atskirti valgomuosius grybus nuo jų nuodingų „dvynių“.
Kaip atskirti valgomuosius grybus nuo jų nuodingų „dvynių“
Patyręs grybautojas Sergejus Fedotovas rusams pasakė, į ką pirmiausia reikia atkreipti dėmesį. Pagrindinė taisyklė – neskinkite grybų, jei nesate tikri dėl jų saugumo. Jei nežinote, kaip atskirti valgomąjį nuo nuodingo, geriau apsisaugoti ir nevartokite nieko, išskyrus grybus, kuriuos tikrai žinote.
Vienas iš labiausiai paplitusių būdų atskirti valgomuosius grybus nuo nuodingųjų – patikrinti, ar po kepure nėra lėkščių. Valgomųjų grybų plokštelės po kepure visada būna baltos arba geltonos, o nuodingų – juodos, rudos arba pilkos. Taip yra dėl to, kad nuodinguose grybuose yra pavojingų medžiagų, kurios nudažo plokšteles tamsiomis spalvomis.
Kitas būdas atskirti valgomuosius grybus nuo nuodingų – patikrinti, ar ant stiebo nėra žiedo. Valgomieji grybai neturi stiebo žiedo, o nuodingi grybai gali jį turėti. Ant grybo stiebo, kur buvo pritvirtinta kepurėlė, susidaro žiedas. Tai ženklas, kad grybas nuodingas.
Be to, svarbu patikrinti nuimto derliaus kvapą. Valgomieji grybai turi silpną ir malonų kvapą, o nuodingi – aštrų ir nemalonų kvapą. Pastebėjus, kad grybas turi nemalonų kvapą, geriau jo nevartoti.
Galiausiai, dar vienas būdas atskirti valgomuosius grybus nuo nuodingų grybų – patikrinti, ar ant stiebo nėra pūslių ar apnašų. Valgomieji grybai turi lygų stiebą ir be pūslių ar apnašų, o nuodinguose grybuose jų gali būti. Taip yra todėl, kad nuodingų grybų stiebas turi plonesnę odelę, kuri gali plyšti ir susidaryti pūslelių ar apnašų.
Grybų rinkimas yra smagus užsiėmimas, tačiau reikia nepamiršti saugumo. Jei nesate tikri dėl to, geriau jų nevartokite. Tikimės, kad mūsų patarimai padės atskirti valgomuosius grybus nuo jų nuodingų.