Tarp visų Europos šalių cukinijos itin išpopuliarėjo Italijoje. Ten su cukinijomis gaminama daug patiekalų, tarp jų ir makaronai. Tačiau konservuotos cukinijos pradėtos gaminti ne Europoje, o Sovietų Sąjungoje.
Mūsų šalyje trūkumo laikotarpiu moliūgų ikrai įgavo aktualumą. Daugeliui šie ikrai pakeitė paštetus ir kitus žuvies bei mėsos gaminius.
Šiais laikais moliūgų ikrai – savotiškas praeities delikatesas. Verta parodyti, kaip skanu virti moliūgų ikrus.
Skvošo ikrų ingredientai:
cukinijos – 2 kg;
svogūnai – 500 g;
morkos – 500 g;
augalinis aliejus – 200 ml;
pomidorų pasta – 4 šaukštai. l.;
druska – 1 valgomasis šaukštas. l.;
cukrus – 2 šaukštai. l.;
actas 9% – 2 šaukštai. l.;
vanduo – 500 ml.
Moliūgų ikrų paruošimas:
Iš anksto sterilizuokite stiklainius ir dangtelius. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų, svogūną supjaustykite dideliais kubeliais.
Į keptuvę sudėkite svogūną kartu su iš anksto supjaustytomis morkomis.
Troškinkite daržoves keptuvėje ant vidutinės ugnies. Nuimkite cukinijų stiebus ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.
Cukinijos gabalėlius sudėkite į puodą ir užpilkite vandeniu.
Jei cukinijoje yra daug didelių sėklų, geriau jas išimti. Ant vidutinės ugnies užvirinkite cukinijų mišinį.
Sumaišykite lengvai pakepintus svogūnus ir morkas, uždenkite dangčiu ir toliau troškinkite.
Po 10 minučių kiaurasamčiu sudėkite cukinijų gabalėlius į keptuvę su svogūnais ir morkomis. Iš keptuvės išpilkite skysčio perteklių ir sudėkite daržovių mišinį atgal.
Daržoves užvirinkite ant stiprios ugnies, tada virkite 10 minučių ant vidutinės ugnies. Ant daržovių paviršiaus uždėkite pomidorų pastos, druskos ir granuliuoto cukraus, lengvai išmaišykite ir virkite dar 10 minučių.
Kepimo metu nepamirškite daržovių maišyti kas 5 minutes.
Nukelkite keptuvę nuo ugnies ir sutrinkite daržovių mišinį panardintu trintuvu iki vientisos masės. Į mišinį supilkite actą, nustatykite ugnį virš vidutinės ir užvirinkite.
Tada sumažinkite ugnį iki minimumo ir virkite uždengę minutę. Supilame mišinį į sterilizuotus stiklainius, iš karto susukame ir apverčiame.
Stiklainius palikite atvėsti po rankšluosčiu. Rezultatas – kvapnūs ir ryškūs moliūgų ikrai žiemai.