Žmonės, kurie jau seniai domisi kepiniais, žino, kad yra toks pyragas kaip štrudelis. Šis kepinys pas mus atkeliavo iš Venecijos ir laikomas vienu sultingiausių ir aromatingiausių patiekalų.
Pas mus štrudelis dažniausiai žinomas kaip sraigė su įvairiais įdarais. Negalima sakyti, kad štrudelio ar labiau pažįstamos sraigės paruošimo algoritmas buvo išrastas Europoje. Faktas yra tas, kad štrudelio gimtinė yra senovės.
Sraigių kepimas iš tešlos kilęs iš Senovės Rytų. Žmonės baklavą ruošdavo maždaug taip pat. Šis patiekalas pirmą kartą buvo užfiksuotas VIII amžiuje prieš Kristų. Baklava buvo gaminama iš įvairių įdarų, dažniausiai riešutų ir medaus.
Išmoksime virti ne baklavą, o mažus štrudelius. Tai paprastas kepinys, kurį gali pagaminti kiekvienas.
Ingredientai štrudeliams:
kiaušinis – vnt.;
cukrus – 2 šaukštai. l.;
druska – ½ šaukštelio;
soda – šaukštelis;
kefyras – 200 ml;
actas 9% – ½ šaukštelio;
miltai – 250 g;
obuoliai – 2 vnt.
Štrudelių paruošimas:
Į dubenį įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų ir gerai išplakite. Į kiaušinių mišinį įpilkite druskos, soda ir kefyro ir vėl išmaišykite.
Į kefyro-kiaušinių mišinį integruojame actą, persijojame miltus. Išminkę elastingą ir minkštą tešlą, palikite šiltai po rankšluosčiu 10 minučių.
Nuluptus ir išskobtus obuolius supjaustome plonais nedideliais kubeliais. Tešlą iškočiojame plonu sluoksniu, kurį pabarstome obuolių griežinėliais.
Susukite sluoksnį į ritinį, kurio viduje yra obuoliai.
Supjaustykite vyniotinį 3-4 cm gabalėliais.
Keptuvėje su karštu augaliniu aliejumi ant silpnos ugnies apkepkite nedidelius štrudelius iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.
Šie štrudeliai pasirodo gana skanūs ir minkšti. Juos galima paruošti vietoj kokių nors saldžių pyragėlių.