Citrininis pyragas – vienas iš amžinų Anglijos ir Prancūzijos kulinarijos specialistų ginčų. Faktas yra tas, kad citrininiai pyragaičiai buvo kepami vienu metu abiejose šalyse. Atitinkamai, receptai taip pat nutekėjo į skirtingas abiejų valstybių šalis.
Tačiau kas gali būti laikomas europietiškų citrininių pyragų įkūrėju? Prancūzija tikriausiai vis dar laikoma citrinų kepimo įkūrėja. Į tokią būseną citrinos pradėtos gabenti XV amžiuje. Citrinų plantacijų atsiradimas paveikė virėjų požiūrį į citrinas. Iš jų bandė kurti įvairius patiekalus.
Mes jums pasakysime, kaip patiems pasigaminti aromatingą citrinų pyragą.
Citrininio pyrago ingredientai:
kiaušiniai - 2 vnt .;
cukrus - 100 g;
vanilinis cukrus - 8 g;
druska - žiupsnelis;
augalinis aliejus - 4 šaukštai. l.;
sviestas - 40 g;
kepimo milteliai - 4 g;
miltai - 300 g.
Užpildo ingredientai:
kiaušinis - vnt.;
cukrus - 5 šaukštai. l.;
kukurūzų krakmolas - 60 g;
pusės citrinos žievelės;
pienas - 500 ml;
sviestas - 20 g;
citrinos sultys - šaukštai. l.
Citrinų pyrago paruošimas:
Į dubenį išmuškite kiaušinius, suberkite granuliuotą cukrų, druską ir vanilinį cukrų. Į kiaušinių mišinį supilkite sviestą ir augalinį aliejų ir išmaišykite iki vientisos masės.
Į kiaušinių masę dalimis išsijokite miltus ir kepimo miltelius ir užminkykite tešlą. Šiek tiek lipnią ir elastingą tešlą padalinkite į lygias dalis.
26 cm skersmens kepimo formą ištepkite plonu sluoksniu, paskirstykite išilgai dugno ir šonų.
Norėdami paruošti įdarą, į puodą įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų ir krakmolą. Mišinį apibarstykite citrinos žievele ir išplakite.
Į gautą masę supilkite pieną ir virkite ant vidutinės ugnies, kol sutirštės. Sutirštėjus mišinį pavirti minutę, supilti sviestą.
Į kreminį mišinį įmaišykite sviestą, ištirpinkite ir supilkite citrinos sultis. Supilkite grietinėlę į formą ir paskirstykite ant paviršiaus.
Iš antrojo tešlos gabalo darome apvalų sluoksnį, lygų formos skersmeniui. Picos peiliu sluoksnyje padarykite spiralę, perkelkite ją ant kreminio viršaus.
Tuo pačiu peiliu nupjauname perteklinius tešlos kraštus. Šaukštą pieno sumaišykite su tryniu, tešlos viršų patepkite riebalais, pabarstykite cukrumi.
Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje 35-40 minučių.