Sausainiai yra vienas populiariausių kepinių visame pasaulyje. Kiekviena šalis turi savo unikalius receptus ir tradicijas, susijusias su sausainiais
. Prancūzijoje populiarūs kruasanai – pusmėnulio formos sluoksniuoti sausainiai. Kruasanai gali būti saldūs arba sūrūs ir dažnai patiekiami su kava arba arbata pusryčiams
. Vokiečių sausainiai (plätzchen) būna įvairių formų ir skonių
.
Jie gali būti saldūs arba sūrūs ir dažnai puošiami įvairiais pabarstukais, pavyzdžiui, cukraus pudra, cinamonu arba
aguonomis. Švediški sausainiai (kex) garsėja traškia plutele ir minkštu viduriu. Švedijos šeimininkės į sausainių tešlą dažnai deda įvairių prieskonių, pavyzdžiui, kardamono ar cinamono
. Taigi, kiekvienos šalies sausainiai turi savitų ypatybių, dėl kurių jie yra populiarūs tarp vietinių gyventojų
. pasigaminkime naminių Kolobok sausainių
Ingredientai: 1:
- Kiaušinis – vnt;
- cukraus – 3 šaukštai;
- druskos – žiupsnelis;
- vanilinio cukraus – šaukštelis;
- kefyro – 150 g;
- augalinis aliejus – 80 ml;
- miltai – 350 g;
- kiaušinio trynys – vnt;
- rudasis cukrus – 100 g.
Sausainių paruošimas:
Į dubenį įmuškite kiaušinį, supilkite cukrų, druską ir vanilinį cukrų, kruopščiai išmaišykite, ištirpdydami smėlio grūdelius. Į mišinį supilkite kefyrą ir augalinį aliejų ir toliau maišykite
. Į mišinį suberkite miltus ir rankomis išminkykite minkštą ir nelipnią tešlą. Padalykite tešlą į 12 vienodų dalių, suformuokite kolobokus.

Kiekvieną koloboką aptepkite kiaušinio tryniu, viršų apvoliokite rudajame cukruje. Sudėkite kolobokus ant pergamentu išklotos kepimo skardos.

Kiekvieno koloboko viršuje padarykite 5 nedidelius lygiagrečius įpjovimus. Kepkite sausainius 180 laipsnių temperatūroje, kol taps auksiniai.

Gauti sausainiai yra gražūs ir lengvai pagaminami. Šiuos sausainius galima patiekti arbatos vakarėlyje vietoj pirktinių.

Sveiki, aš esu Darius Jakelionis – žmogus, mėgstantis dalintis įvairiapusiu turiniu. Rašau naujienas, straipsnius ir aktualijas, o taip pat kuriu kiek lengvesnio pobūdžio turinį – maisto receptus bei horoskopus. Mano tikslas – pateikti skaitytojams tiek naudingos informacijos, tiek įkvėpimo ar net pramogos. Noriu, kad kiekvienas apsilankęs rastų ką nors įdomaus ir vertingo sau.
