Šį receptą naudoju jau šešerius metus! Jokių trupinių Drėgni ir labai skanūs velykiniai pyragaičiai!

Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Pirmą porciją kepiau griežtai pagal receptą, o antrąją šiek tiek pakeičiau pagal savo skonį ir siūlau jums:

⠀6 vnt. 9 cm arba 3 vnt. po 11 cm + 2 vnt 9 cm.

Ingredientai:

pienas – 330 gr.,

cukrus – 125 gr.,

gyvos mielės – 27 g. (sausas – 9 gr.),

miltai – 500 gr.,

sviestas – 100 gr.,

kiaušinių tryniai – 100 gr. (5 vnt.),

citrina (žievelė) – 1 vnt.,

apelsinas (žievelė) – 1 vnt.,

vanilės pasta – 1 šaukštelis,

džiovinti vaisiai (vyšnios, spanguolės, džiovinti abrikosai, razinos) – 350 gr.,

stiprus alkoholis – 100-150 gr.,

migdolų drožlių – nebūtina.

⠀Paruošimas:

1. Džiovintus vaisius mirkykite alkoholyje bent 24 valandas.

2. Mieles, šiltą pieną (38*C) ir cukrų palikite 10-15 minučių, kol susidarys dangtelis.

3. Miltus persijokite į dubenį, supilkite tešlą ir išmaišykite.

4. Sudėkite ištirpintą sviestą ir trynius, vanilės pastą, apelsino ir citrinos žievelę.

5. Minkykite minkštą elastingą tešlą, kuri atsitrauks nuo dubens kraštų (mikseriu 45 min.). Įkaitinkite orkaitę iki 50*C ir išjunkite. Į orkaitę pašaukite stiklinę karšto vandens ir tešlą pašaukite į orkaitę, kad pakiltų 40-60 min.

6. Darbinį paviršių sutepkite augaliniu aliejumi. Išdėliokite tešlą.

7. Sudrėkinkite rankas tirpintu sviestu ir ištempkite tešlą ant darbinio paviršiaus (galite naudoti kočėlą).

8. Tada, jei norite pasigaminti riestainį, tešlą patepkite sviestu (30 g). Išbandžiau abu variantus, mano nuomone geriau praleisti, duos labiau klasikinį variantą.

9. Cukrinius vaisius nusausinkite rankšluosčiu, paskleiskite ant tešlos, supjaustykite reikiamomis porcijomis ir kiekvieną gabalėlį susukite į ritinį.

10. Toliau suformuokite krafiną, arba tiesiog susukite vyniotinį į bokštelį (man labiau patiko antras variantas – labiau klasikinis). Įdėkite ruošinius į formas. Jei norite, pabarstykite migdolų drožlėmis (rekomenduojama).

11. Palikti kilti 50-70 min. Kepti 180*C 30-40 min.

12. Uždenkite glaistu arba neutraliu geliu.

Mėgaukitės maistu

Šiandien dalinuosi labai skanių velykinių pyragų receptu  .

Velykiniai pyragaičiai drėgni ir netrupa. Prieš kokius šešerius metus nusprendžiau gaminti pirmuosius velykinius pyragus, šį receptą radau internete, rezultatas man labai patiko, ir, žinoma, receptą užsirašiau į sąsiuvinį, nuo tada su šiuo receptu nesiskyriau.

Paruošimas:

1) Paruošiu tešlą. Į dubenį supilu sausas mieles (8 gramai), cukrų (1,5 a.š.), iš viso kiekio imu cukrų, užpilu šiltu pienu, pienas turi būti šiltas, bet ne karštas, priimtina temperatūra 36-38 laipsniai. Pirštą galima įkišti į pieną, jei jis maloniai šiltas, o ne karštas, pieną drąsiai galima pilti į mieles. Jei mieles užpilsite karštu pienu, jos apmirs, o kepinys neišeis.

Toliau suberiu persijotus miltus, darau tirštą tešlą ir sulaužau visus gumuliukus. Miltus taip pat imu iš viso kiekio.

Keptuvę uždengiu rankšluosčiu arba dubenį uždengiu maistine plėvele. Jei naudojate plėvelę, viršuje padarykite skylę.

Tešlą palieku šiltoje vietoje be skersvėjų 30-40 min.

2) Džiovintus vaisius užpilu įprastu kambario temperatūros vandeniu ir palieku 20-30 min.

Toliau džiovintus vaisius gerai nuplaunu ir palieku ant rankšluosčio išdžiūti.

3) Kai tešla paruošta, kiaušinius atskiriu į trynius ir baltymus.

4) Į trynius suberkite likusį cukrų ir gerai išmaišykite, mišinys turi tapti šviesesnis.

5) Į kiaušinių baltymus įpilkite druskos ir plakite, kol susidarys minkštos smailės. Jei turite mikserį, viską galite išplakti mikseriu.

Laikas bėga, tešla taip gerai kyla, visa persmelkta burbuliukų. Jei jūsų tešla nepakilo, vadinasi, mielės nekokybiškos (arba pienas buvo karštas) ir kepinys neišeis.

6) Dabar į tešlą suberiu trynius ir cukrų, gerai išmaišau, tada sudedu išplaktus baltymus.

Tešlą minkysiu planetiniu maišytuvu, jei tokio neturite, tai gerai, galite tešlą minkyti ir rankomis.

Pridėjus trynių ir baltymų masė bus skysta.

7) Toliau pradedu dėti miltus. Miltus dedu pamažu, mažomis dalimis Kai tešla tampa tiršta, supilu kambario temperatūros ištirpintą sviestą.

Viską toliau minkiau ir dedu miltus. Į tešlą negalima dėti miltų, tešla išeis labai lipni ir minkšta. Apskritai tešlai reikia apie 700 gramų miltų, tačiau miltai gali būti skirtingi, skirtingo malimo ir skirtingo drėgnumo, taip pat gali skirtis ir kiaušinių dydis, dėl to gali kisti ir miltų kiekis.

Tešlą reikia minkyti apie 15 minučių (gal ir daugiau minkiau kol atsiranda „plėvelė“, tešlą ištempus tarp pirštų susidaro vientisa plėvelė ir apskritai pati tešla tampa klampi).

Paruoštą tešlą perdedu į riebalais išteptą dubenį ir palieku 30-40 minučių šiltoje vietoje, be skersvėjų.

8) Tešlai pakilus dedu džiovintus vaisius. Turiu spanguolių ir razinų. Kad džiovinti vaisiai gerai įsimaišytų į tešlą, įberiu šiek tiek miltų ir džiovintus vaisius apvolioju miltuose.

Džiovintus vaisius maišau tiesiai dubenyje, jei jums tai nepatinka, darykite tai ant stalo.

Taip išeina klampi tešla.

9) Kad tešla lengviau kiltų, rankas patepiau aliejumi ir aptepiau tešlą. Tešlą galite perkelti į kitą dubenį, pateptą augaliniu aliejumi.

10) Tešlą uždenkite plėvele ir rankšluosčiu, palikite 1,5 – 2 valandoms šiltoje vietoje, be skersvėjų.

Tešla padidėja tris kartus.

11) Toliau tešlą perkeliau ant aliejumi patepto stalo. Ir padalinsiu į porcijas.

Nugriebiu reikiamą kiekį tešlos ir iki pusės pripildau formeles.

Prieš pildydamas formeles tešla, jas ištepiau augaliniu aliejumi. Gaunu tris mažas 8 cm skersmens formeles, kiekvieno Velykinio pyrago svoris 270 gramų ir vieną didelę 13 cm skersmens formą, sveriančią 580 gramų.

12) Dabar velykinius pyragus taip pat uždengiu rankšluosčiu ar plėvele ir palieku šiltoje vietoje, kad prieš kepant pakiltų. Tai užtruks 40-60 minučių (laikas priklauso nuo kambario temperatūros).

13) Velykiniams pyragėliams gerai pakilus pašauname į gerai įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę, režimu viršus-apačia, be konvekcijos.

Mažus Velykinius pyragus kepiau 35 minutes, didelius Velykinius pyragus užtrukau 45 minutes. Kepimo laikas priklauso ir nuo jūsų orkaitės. Pasirengimą tikrinu mediniu pagaliuku ar dantų krapštuku. Aš dažniausiai kišau skylutes popieriaus formos šone. Jei dantų krapštukas išeina sausas ir ant jo nėra žalios tešlos pėdsakų, velykiniai pyragaičiai yra paruošti. Neperdžiovinkite kepinių orkaitėje po 35 minučių galite patikrinti jų pasirengimą. Maži greičiau iškepa. O jei taip atsitiko, kad velykiniai pyragaičiai iš viršaus gerai apskrus, bet viduje dar žali, uždenkite folija ir kepkite toliau.

14) Kai velykiniai pyragaičiai atvės, juos aptepu glajumi ir apibarstau priedais.

14) Glajui paruošti imu 1 kiaušinio baltymą (30 gramų), įdedu 60 gramų cukraus pudros ir viską gerai išplaku (noriu siūlyti paruošti glajų su želatina, nebyra, netrupa ir neskilinėja.

Kai gaunasi tiršta, blizgi, stabili masė, įpilu šaukštelį citrinos sulčių, gerai išmaišau ir glajumi aptepu atvėsusius velykinius pyragus.

4 Velykinių pyragų receptas: 8 gramai (1,5 šaukštelio) arba 25 gramai šviežių sausų mielių.

Cukrus 200 gramų

Miltai 700 gramų

Pienas 300 ml.

Kiaušiniai 3 vnt.

Sviestas 100 gramų

Druska 1/4 šaukštelio.

Vanilinas pagal skonį

Džiovinti vaisiai 100 gramų (nebūtina)

7-8 velykinių pyragų receptas.

Miltai 1,5 kg (+- 100 gramų)

Pienas 600 ml.

Cukrus 400 gramų

Kiaušiniai 6 vnt.

Sausos mielės 16 gramų (3 šaukšteliai) arba 50 gramų šviežių

Sviestas 200 gramų

Druska 0,5 arbatinio šaukštelio

Vanilinas pagal skonį

Džiovinti vaisiai 100 gramų

Patiko? Pasidalink! Ačiū.