Pikantiška užtepėlė ant duonos pusryčiams ir užkandžiams: dvi minutės ir viskas

Patiko? Pasidalink! Ačiū.

Papasakosime, kaip pasigaminti užtepėlę iš alyvuogių, avokadų, lydyto sūrio ir kitų ingredientų, jei pavargote nuo duonos ir sviesto.

Paprastos duonos ar sumuštinių užtepėlės yra labai skanios ir lengvai pagaminamos – puikus pasirinkimas užkandžiui, pusryčiams ar vakarėliui. Receptų įvairovė leidžia sukurti unikalius derinius, kurie patenkins bet kokį pageidavimą. Vienas iš populiariausių variantų yra alyvuogių užtepas.

Užtepėlės sumuštiniams – receptai

Norėdami paruošti, jums reikės šių ingredientų:

  • 1 puodelis alyvuogių be kauliukų;
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus;
  • 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių;
  • 1-2 skiltelės česnako (nebūtina, jei ne pusryčiams).

Šios proporcijos gali būti pritaikytos pagal jūsų skonį. Jei norite, kad alyvuogės būtų sodresnio skonio ir tirštesnės konsistencijos, galite padidinti kiekį. Jei mėgstate švelnesnį skonį, galite jų naudoti mažiau arba įpilti šiek tiek daugiau alyvuogių aliejaus. Rekomenduojame eksperimentuoti su proporcijomis, norint pasiekti norimą užtepėlės skonį ir konsistenciją. 

Paruošimas paprastas: visus ingredientus sudėkite į trintuvą ir plakite iki vientisos masės. Jei reikia, galite įpilti šiek tiek alyvuogių aliejaus arba citrinos sulčių, kad gautumėte norimą tekstūrą. 

O jei į maišytuvą įdėsite ančiuvių ir kaparėlių , gausite tradicinį tirštą sumuštinių padažą, kilusį iš Provanso virtuvės, vadinamą alyvuogių tapenade (kartais tapenade).

Paruoštą užtepėlę galima tepti ant šviežios duonos arba naudoti sumuštiniams, taip pat galima laikyti šaldytuve hermetiškame inde iki kelių dienų .

Be alyvuogių varianto, yra daugybė kitų. Galite išbandyti avokado užtepėlę , kuri gaminama iš prinokusio avokado, citrinos sulčių, smulkiai pjaustytų raudonųjų svogūnų ir druskos. Tiesiog sutrinkite avokadą šakute, sudėkite likusius ingredientus ir gerai išmaišykite. Duonos užtepėlė paruošta!

Jei jums labiau patinka neįprasti skoniai, pabandykite naudoti  varškę su žolelėmis. Neriebų varškės sūrį sumaišykite su smulkiai pjaustytais krapais, petražolėmis arba baziliku. Įberkite šiek tiek druskos ir pipirų pagal skonį. Ši duonos užtepėlė puikiai tiks prie sumuštinių su mėsa ar dešra.

Lydyto sūrio tepimas ant duonos

Štai vienas iš paprastų ir greitų receptų, naudojant šiuos ingredientus:

  • 100 g lydyto sūrio;
  • 2 valg. šaukštai majonezo;
  • 1 skiltelė česnako;
  • šviežių žolelių ir prieskonių pagal skonį (pavyzdžiui, petražolės, krapai, bazilikas, juodieji pipirai).

Kreminį sūrį keletą sekundžių pašildykite iki kambario temperatūros arba mikrobangų krosnelėje, kol suminkštės. Kreminį sūrį sumaišykite su majonezu, kad susidarytų vienalytė masė. Pagal skonį įberkite susmulkinto česnako ir šviežių žolelių ar prieskonių. Dar kartą gerai išmaišykite.

Gautą užtepėlę galima naudoti sumuštiniams, kanapėms arba kaip panardinimą į daržoves. Norėdami pakeisti skonį, galite eksperimentuoti pridėdami kitų ingredientų , pavyzdžiui, smulkiai pjaustytų žalių alyvuogių, marinuotų agurkų, kapotų riešutų ar tarkuoto sūrio.

Kurkite savo derinius, kad rastumėte mėgstamiausius. Tepti ant duonos – puikus pasirinkimas, o įvairios variacijos leidžia nustebinti save ir svečius paprastais, tačiau pikantiškais užkandžiais.

Patiko? Pasidalink! Ačiū.