Lavašas laikomas vienu spalvingiausių Vidurinės Azijos patiekalų. Paprastai dauguma žmonių žino apie armėnišką lavašą. Tai plonas paplotėlis, pagamintas iš neraugintos tešlos.
Apie lavašo kilmę sklando daugybė mitų. Pavyzdžiui, kai kurie mano, kad pita duona yra senovinio pergamento aidas. Yra teorija, kad žmonės rašydavo ant pitos duonos. Tačiau šis mitas neturi jokio patvirtinimo.
Lavašas yra rytietiška duona, kaip ir kitų rūšių paplotėlis. Tuo pačiu metu iš pita duonos galite paruošti įdomių patiekalų.
Ingredientai lavašo rutuliukams:
plona pita duona – 4 vnt .;
malta mėsa – 500 g;
svogūnai – vnt.;
augalinis aliejus – 4 šaukštai. l.;
druska – šaukštelis;
malti juodieji pipirai – 1/3 šaukštelio;
paprika – šv. l.;
pomidorų pasta – a.š. l.;
krapai – krūva;
sūris – 150 g;
kiaušinis – vnt.
Lavašo rutuliukų gamyba:
Svogūną supjaustykite mažais gabalėliais ir pakepinkite keptuvėje iki auksinės rudos spalvos.
Į svogūną suberkite faršą ir pakepinkite, kol pasidarys mėsos masė.
Į faršą įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, paprikos, supilkite pomidorų pastą. Kol faršas kepa ant vidutinės ugnies porą minučių, smulkiai supjaustykite krapus.
Į paruoštą faršą suberkite krapus ir išmaišykite. Iš lavašo sluoksnių išpjauname apskritimus, lygius kepimo formos skersmeniui.
Sulenkite lavašo apskritimus per pusę ir supjaustykite puslankiais. Kepimo formą išklokite pergamentu ir smulkiai sutarkuokite sūrį.
Ant ½ puslankio uždėkite maltos mėsos įdarą ir ant jo suformuokite sūrio pagalvę.
Kūgio įdarą galima papildomai apibarstyti sūriu.
Tą patį darome su likusiais lavašo puslankiais ir įdaru.
Užpildę visą formą, aptepkite kūgius plaktu kiaušiniu ir pabarstykite paviršių likusiu sūriu.
Indą kepkite 200 laipsnių orkaitėje 10 minučių.
Dėl to turime maišelius su malta mėsa ir sūriu. Tai paprastas patiekalas, kurį galima reguliariai ruošti visai šeimai.