Paplotis – ypatinga kepinių rūšis, dažniau naudojama Rytų šalyse, Centrinėje Azijoje ir Kaukaze. Paprastai šiuose regionuose duoną pakeičia papločiai. Sunku pasakyti, kokia šio pakeitimo priežastis. Tikriausiai daugeliui žmonių buvo daug lengviau paruošti papločius nei duoną. Dauguma klajoklių negalėjo sau leisti statyti krosnies, nes jie nuolat judėjo po vietą. Todėl duona nebuvo kepama.
Paplotėliai buvo kepami keptuvėje, kuri buvo kompaktiška ir mobili. Po daugelio amžių žmonės ir toliau ruošė papločius savo namuose. Sunku rasti Vidurinės Azijos gyventoją, kuris nemokėtų kepti paplotėlių. Papasakosime vieną iš paplotėlių paruošimo būdų.
Ingredientai papločiams:
miltai – 600 g;
druska – 1 šaukštelis;
augalinis aliejus – 20 ml;
verdantis vanduo – 350 ml;
malta mėsa – 500 g;
svogūnai – 2 vnt.;
raudonieji pipirai – ½ vnt .;
žalieji pipirai – ½ gabalo;
pomidoras – vnt.;
pomidorų pasta – 2 šaukšteliai;
kalendra;
žalieji svogūnai – krūva.
Plokščių ruošimas:
Dubenyje sumaišykite miltus su verdančiu vandeniu, supilkite augalinį aliejų ir mišinį pasūdykite. Mentele išminkyti elastingą tešlą. Kai tešla atvės, toliau minkykite rankomis.
Smulkiai supjaustykite svogūną. Paprikų vidų išvalome, taip pat supjaustome nedideliais kubeliais. Sumalkite pomidorą.
Į keptuvę sudėkite svogūną ir lengvai pakepinkite. Įpilkite maltos mėsos, pomidorų pastos, kalendros, druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį ir išmaišykite.
Į mišinį suberkite žaliąsias ir raudonąsias paprikas bei pomidorus, išmaišykite ir pakepinkite įdarą. Susmulkinkite žalius svogūnus ir suberkite į keptas daržoves bei maltą mėsą.
Tešlą padalinkite į 12 lygių dalių, kiekvieną iškočiokite plonu sluoksniu. Sudėkite įdarą 6 sluoksniais ir paskirstykite ant paviršiaus.
Uždenkite įdarą likusiais sluoksniais ir užsandarinkite kiekvieno pyrago kraštus.
Keptuvėje įkaitinkite 500 ml augalinio aliejaus ir ant paviršiaus išdėliokite papločius.
Papločius apkepkite keptuvėje iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.
Gauti papločiai įdaryti mėsa. Tai puikus būdas paįvairinti savo mitybą pietums patiekiant papločius, o ne mėsos pyragus.