Pyragai – tai kepiniai iš mielinės arba bemielės tešlos su įdaru viduje. Be to, pyragėlių įdaras gali būti įvairus – nuo daržovių iki mėsos. Be to, daugelis ruošia pyragus su vaisių įdarais. Šie saldūs pyragėliai gali būti nebrangus desertas visai šeimai.
Pyragai pradėti ruošti gana seniai. Jau Senovės Graikijoje ir Romoje jie žinojo apie pyragus. Tačiau apkepas, tiksliau tešla, tarnavo tik kaip indas įdarui. Pati tešla nebuvo valgoma.
Dabar pyragai yra pilnas patiekalas, kuriame valgomas ir įdaras, ir tešla. Mes jums pasakysime, kaip virti šiuolaikinius pyragus keptuvėje.
Pyrago tešlos ingredientai:
kefyras – 200 ml;
druska – šaukštelis;
cukrus – 2 šaukšteliai;
kiaušinis – vnt.;
kepimo milteliai – šaukštelis;
augalinis aliejus – 3 šaukštai;
miltai – 350 g.
Užpildo ingredientai:
svogūnas – vnt.;
pievagrybiai – 400 g;
vištienos filė – 300 g;
sūris – 150 g;
druska – ½ šaukštelio.
Pyragų ruošimas:
Į dubenį supilkite šiltą kefyrą, įpilkite druskos, granuliuoto cukraus, įmuškite kiaušinį ir supilkite augalinį aliejų, sumaišykite ingredientus. Į kefyrą suberti miltus ir kepimo miltelius, užminkyti tešlą.
Minkykite elastingą ir minkštą tešlą. Suformuotą bandelę padėkite po celofanu ir palikite šiltai 20 minučių.
Svogūną smulkiai supjaustykite ir lengvai pakepinkite keptuvėje su lydytu sviestu. Grybus supjaustykite plonais griežinėliais ir pakepinkite kartu su svogūnu, kol išgaruos skystis.
Vištienos filė smulkiai supjaustykite, sudėkite į keptuvę ir apkepkite.
Sūrį smulkiai sutarkuokite, kartu su druska suberkite į įdarą ir išmaišykite.
Po poros minučių dėkite įdarą į atskirą dubenį, kol atvės.
Išminkykite tešlą ir padalinkite į 12 vienodų kolobokų. Iš kolobokų rankomis iškočiokite storus, maždaug 5–6 cm skersmens plokščius pyragus.
Įdarą dedame į pyragėlius ir sandariai uždarome viduje tarsi maišelyje.
Padėkite pyragėlius siūle žemyn ir lengvai paspauskite.
Į keptuvę supilkite 200 ml augalinio aliejaus ir įkaitinkite. Pyragėlius sudėkite į aliejų ir apkepkite iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.
Būtinai pirmiausia apkepkite pyragus siūle žemyn, kad jie nesuirtų.
Rezultatas – minkšti ir švelnūs pyragėliai su sultingu įdaru viduje.