Koks pyragas Rytuose vadinamas „Basbusa“? Keista, kad šis pyragas NVS šalyse buvo ruošiamas 10 amžių. Kalbame apie maną – sodrų ir saldų pyragą.
Mana pradėta kepti apie XII-XIII a. Manos privalumas buvo tas, kad ji visiškai neprilipo prie indų. Tai atsitiko kompozicijoje esančių manų kruopų dėka. Pyragas buvo ekonomiškas, jį ruošė ir vargšai, ir turtingieji.
Įdaras manai buvo paprastas, dažnai buvo naudojami vaisiai ir uogos. Tikriausiai dėl šios priežasties mannikas laikomas saldžiu pyragu.
Paruoškime klasikinę maną namuose.
Ingredientai manai:
manų kruopos – 250 ml;
cukrus – 250 ml;
kefyras – 500 ml;
kepimo milteliai – 1 šaukštelis;
augalinis aliejus – 125 ml;
miltai – 270 g;
kakava – 2 šaukštai. l.
Manos paruošimas:
Į manų kruopas supilkite cukrų ir išmaišykite. Į mišinį supilkite kefyrą, suberkite kepimo miltelius ir gerai išmaišykite.
Į manų kruopų mišinį supilkite augalinį aliejų ir toliau maišykite.
Į manų kruopų masę suberti 250 ml miltų, išminkyti tirštą tešlą. Padalinkite tešlą į dvi lygias dalis ir supilkite į skirtingus indus.
Į vieną indą suberkite 20 gramų miltų, į antrą – kakavą. Sumaišykite ingredientus su šluotele skirtinguose dubeniuose.
Kepimo skardą ištepkite augaliniu aliejumi ir išklokite pergamentu.
Iš pradžių dėkite porą šaukštų šviesios tešlos, tada į vidurį – tešlą su kakava.

Tokiu būdu kaitaliojame sluoksnius ir gauname paprastą raštą.

Taip pat galite sukurti modelį naudodami iešmą. Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje 35 minutes.

Pasirodo graži ir neįprasta mana.
Jei norite, pyrago viršų galite pabarstyti cukraus pudra.

Sveiki, aš esu Darius Jakelionis – žmogus, mėgstantis dalintis įvairiapusiu turiniu. Rašau naujienas, straipsnius ir aktualijas, o taip pat kuriu kiek lengvesnio pobūdžio turinį – maisto receptus bei horoskopus. Mano tikslas – pateikti skaitytojams tiek naudingos informacijos, tiek įkvėpimo ar net pramogos. Noriu, kad kiekvienas apsilankęs rastų ką nors įdomaus ir vertingo sau.
