Varškės bandelės populiarios daugelyje pasaulio šalių. Priklausomai nuo regiono ir kulinarinių tradicijų, jie gali turėti skirtingus pavadinimus ir gaminimo ypatybes.
Pavyzdžiui, Gruzijoje Chačapuris yra varškės paplotėlis, tik su sūriu. Yra daugybė chačapurių rūšių, tačiau jie visi ruošiami tešlos pagrindu, pridedant varškės.
Parian yra indiški varškės rutuliukai, kurie yra kepti. Parian dažniausiai patiekiamas kaip užkandis ar desertas.
Taip pat yra Skröbs – švediškos varškės bandelės, kurios gaminamos iš mielinės tešlos, pridedant sviesto ir varškės. Grandikliai yra apvalios arba ovalios formos ir dažnai puošiami sezamo sėklomis.
Paruoškime paprastesnį ir labiau pažįstamą bandelių su varške variantą
Ingredientai:
Varškės sūris – 300 g;
Kefyras – 120 g;
Miltai – 400 g;
Kiaušinis – 1 vnt.;
Cukrus – 50 g;
Soda – 1 šaukštelis;
Augalinis aliejus – 60 g;
vanilinis cukrus – 10 g;
Marmeladas – 300 g.
Varškės bandelių paruošimas:
Kiaušinį dubenyje sumaišykite su klasikiniu ir vaniliniu cukrumi, taip pat druska, plakite, kol ištirps smėlio grūdeliai. Varškę per sietelį sutrinkite į kiaušinių masę ir išmaišykite.
Į mišinį supilkite augalinį aliejų ir kefyrą ir išmaišykite. Į mišinį supilkite ½ dalį miltų ir sodos, užminkykite tešlą. Tada į tešlą palaipsniui suberkite likusius miltus, minkykite rankomis ant stalo 5 minutes.
Padalinkite tešlą į kolobokus po 85 gramus. Iš kolobokų iškočiokite plokščius 2-3 mm storio paplotėlius. Marmeladą sumalkite ir padėkite ant tešlos paviršiaus.
Papločius susukite į suktinukus su įdaru viduje.
Padalinkite ritinį išilgai nepasiekdami galo. Iš dviejų tešlos galų darome pynę ir susukame į sraigę.
Kiekvienos sraigės galą paslepiame viduje.
Bandeles dėkite ant kepimo skardos, išklotos pergamentu, atstumu vienas nuo kito.
Bandeles aptepkite kiaušiniu ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 25-30 min.
Gatavas bandeles patartina atvėsinti ir patiekti su arbata. Recepte esantį marmeladą galima pakeisti, pavyzdžiui, razinomis ar riešutais.