Duonos kepimo istorija siekia tūkstančius metų. Pirmoji duona greičiausiai buvo gaminama iš atsitiktinai iškeptos košės arba tirštų grūdų mišinio maždaug prieš 5–6 tūkstančius metų.
Įvairios duonos formos pamažu tapo vienu iš pagrindinių daugelio pasaulio tautų maisto produktų. Jį naudojo visos gyventojų klasės. Iki šiol yra įvairių duonos rūšių: nuo plokščių pyragų iki purių kepalų . Viduramžiais duona tapo prieinama vargšams, nes plečiasi naujų grūdų rūšių auginimas ir patobulintos gamybos technologijos. Šiandien žmonės dažniausiai perka duoną.
Puiki naminė duona – keli ingredientai, šiek tiek laiko
Atvirkščiai, kai kurie grįžta prie tradicinės namų gamybos ar net naudojasi moderniais įrenginiais, tokiais kaip įvairūs galingi minkytuvai ar, pavyzdžiui, namų kepyklėlės. Nėra nieko sudėtingo. Mes jums pasakysime, kaip galite paruošti skanią naminę duoną . Žinoma, tiks užtepėlėms, sūriams, tiesiog su sviestu, medumi, uogiene ir pan., kaip garnyras prie sriubų ar troškinių… bet pamatysite, kad valgysite ir vieną. Jo kvapui ir traškiai plutelei neatsispirsite.
Ingredientai:
- Vanduo – 350 ml;
- manų kruopų cukrus – 1 valgomasis šaukštas;
- mielės – 1 valgomasis šaukštas;
- druska – 1 arbatinis šaukštelis;
- paprasti miltai (gali būti duonos miltai) – 550 g;
- augalinis aliejus – 30 ml.
Paruošimo procedūra:
- Mieles, cukrų ir druską suberkite į dubenį su šiltu vandeniu ir išmaišykite.
- Į gautą mišinį pamažu suberkite miltus ir padarykite minkštą ir šiek tiek lipnią tešlą.
- Tešlą sutepkite augaliniu aliejumi ir palikite valandą pakilti šiltoje vietoje po maistine plėvele.
- Padalinkite tešlą į dvi lygias dalis ir iškočiokite iš jų paplotėlius.
- Kiekvieną paplotėlį susukite į vyniotinį ir padėkite ant kepimo skardos.
- Palikite tešlą kilti dar 40 minučių po rankšluosčiu.
- Tada tešlą aptepkite vandeniu ir perpjaukite išilgai.
- Kepkite duoną 180 laipsnių temperatūroje 20-30 minučių.