Marinuoti agurkai tapo neatsiejama mūsų šalies kultūros dalimi ir tapo neatsiejama daugelio receptų dalimi.
Pirmą kartą marinuoti agurkai tapo žinomi XVI a. Tada į šalį pradėjo vežti šviežius agurkus. Ivano Rūsčiojo teisme šviežios daržovės buvo laikomos nešvariomis ir vandeningomis. Todėl netrukus jie pradėjo jį saugoti.
Iki XIX amžiaus agurkai buvo rauginami didelėse ąžuolo statinėse. Vėliau šie indai buvo pakeisti stikliniais indeliais. Dėl pakeitimo agurkai tapo prieinami konservuoti visoms šeimininkėms.
Mes jums pasakysime, kaip teisingai marinuoti agurkus.
Ingredientai raugintiems agurkams:
agurkai – 500 g;
actas 9%;
lauro lapas – vnt.;
česnako skiltelė;
cukrus – 1,5 šaukštelio;
juodieji pipirai – 6 žirniai;
druska – 1,5 šaukštelio;
kvapieji pipirai – 3 žirneliai.
Marinuotų agurkų paruošimas:
Agurkus gerai nuplauname, ypač jei jie dideli. Ilgus agurkus reikia nuimti nuo galiukų ir „užpakalių“ ir porai valandų pamirkyti vandenyje.
Stiklainius iš anksto sterilizuojame. Į dugną sudėkite lauro lapą, juoduosius ir kvapiuosius pipirus, granuliuotą cukrų, druską ir česnako skiltelę. Stiklainį su ingredientais užsukame dangteliu ir paliekame kurį laiką pastovėti.
Į puodą supilkite 1,5 litro vandens ir įpilkite acto.
Acto kiekį reguliuokite pagal agurkų parametrus – mažoms daržovėms acto reikės mažiau.
Rekomenduojame uždaryti virtuvės duris ir atidaryti langą, kad visame bute nesklistų nemalonus kvapas.
Vandenį su actu pašildykite, bet neužvirinkite. Kai tik skysčio paviršiuje pasirodys burbuliukai, agurkų porcijas perkelkite į vandenį. Svarbu, kad daržovės būtų visiškai apsemtos.
Virkite agurkus, kol jie atrodys kaip marinuoti. Mažus agurkus kepkite apie minutę.
Paruoštus agurkus perkelkite į stiklainį, užpilkite verdančiu vandeniu ir sandariai uždarykite turinį dangteliu. Nepamirškite indo apversti ir pakratyti.
Stiklainius su agurkais sandariai uždarykite rankšluosčiais ir palaukite, kol konservas atvės. Jei norite, į indelyje esantį pipirų mišinį galite pridėti gvazdikėlių, krienų ir kitų ingredientų.