Kotletai pirmą kartą pasirodė Prancūzijoje ir tapo nacionaliniu šalies lobiu. Tačiau būtent mūsų buitinė kotletų interpretacija sugebėjo užkariauti pasaulį. Faktas yra tas, kad prancūzai ruošė šį mėsos gaminį iš šonkaulių, jie nesmulkino.
Mūsų šefai sugalvojo sumalti mėsą, kad į ją būtų galima pridėti sviesto ir prieskonių. Receptas britams taip patiko, kad 2006 metais Kijevo kotletai buvo įtraukti į Anglijoje dažnai perkamų produktų sąrašą.
Kijevo kotletai mėgstami ir JAV, kur jie populiarūs mūsų virtuvės restoranuose ir kavinėse.
Paruoškime sultingus naminius kotletus su bulvių lukštais.
Ingredientai kotletams su bulvių apvalkalu:
bulvės – 4 vnt .;
malta mėsa – 550 g;
svogūnai – 3 vnt.;
druska – ½ šaukštelio;
muskato riešutas – ½ šaukštelio;
raudonėlis – šaukštelis;
malti juodieji pipirai – ½ šaukštelio;
česnakai – 2 gvazdikėliai;
kiaušiniai – 3 vnt .;
miltai – 2 šaukštai. l.;
virti kiaušiniai – 2 vnt .;
krabų lazdelės – 150 g;
konservuoti kukurūzai – 60 g;
agurkas – vnt.;
sūris – 50 g;
majonezas – str. l.
Kotletų su bulvių apvalkalu ruošimas:
Nuskustas bulves sutrinkite stambia tarka ir užpilkite šaltu vandeniu. Svogūną supjaustykite mažais kubeliais ir sumaišykite su malta mėsa.
Į mėsos mišinį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų, raudonėlio ir muskato riešuto.
Česnako skilteles perkiškite per spaudą, suberkite į faršą ir viską išmaišykite.
Iš mėsos masės formuojame nedidelius kotletukus.
Iš bulvių mišinio išspauskite vandens perteklių ir sumaišykite su kiaušiniais, druska ir miltais. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir apkepkite paplotėlius iš bulvių mišinio.
Padėkite kotletą ant papločio ir uždenkite antruoju bulvių mišinio sluoksniu. Apkepkite kotletą bulvių lukšte iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.
Kotletus perkelkite į kepimo skardą, išklotą pergamentu. Ant kiekvieno kotleto uždėkite po gabalėlį sviesto ir kepkite indą 200 laipsnių orkaitėje 10 minučių.
Šiuo metu papuošimui smulkiais kubeliais supjaustykite krabų lazdeles, nuluptą agurką, svogūną ir sūrį. Salotų dubenyje susmulkintus produktus sumaišykite su konservuotais kukurūzais.
Tokiu pat būdu smulkiai supjaustykite virtus kiaušinius ir sudėkite į salotas. Patiekalą pasūdykite ir pagardinkite majonezu.
Taip gauname skanius, sočius kotletus su garnyru salotų pavidalu. Kaip patiekalo puošmeną rekomenduojame naudoti žoleles – petražoles ir krapus.