Blynų kepimas yra tradicija, atėjusi į slavų tautas nuo seniausių laikų. Pirmasis blynų receptas datuojamas 10 a. Tačiau yra prielaida, kad blynai buvo žinomi daug anksčiau.
Šio patiekalo aktualumas paaiškinamas tuo, kad paruošimas neužima daug laiko ir gaminamas iš paprastų ingredientų.
Pirmieji blynai buvo gaminami iš miltų, įpilant vandens arba pieno. Blynus kepdavo svieste arba riebaluose.
Šiais laikais blynai tapo modernesniu patiekalu. Į blynų tešlą dedama kefyro, minkymas gaminamas iš manų kruopų ir kitų rūšių miltų.
Verta paruošti vieną iš dabartinių blynų rūšių – „šešis šimtus“.
Ingredientai blynų tešlai „šeši šimtai”:
kiaušiniai – 3 vnt .;
druska – šaukštelis;
cukrus – 1,5 šaukštai. l.;
pienas – 500 ml;
miltai – 250 g;
verdantis vanduo – 150 ml;
augalinis aliejus – 3 šaukštai. l.
Užpildo ingredientai:
varškės sūris – 400 g;
kiaušinis – vnt.;
cukrus – 90 g;
kukurūzų krakmolas – a.š. l.;
sviestas – 40 g.
„Šešių šimtų“ blynų gaminimas:
Kiaušinius sumaišykite su druska ir cukrumi ir išplakite šluotele. Į kiaušinių masę supilkite pieną, persijokite miltus, minkykite tešlą.
Pirmiausia į tešlą supilkite verdantį vandenį ir išmaišykite. Tada įpilkite augalinio aliejaus, vėl sumaišykite ir palikite 15 minučių.
Toliau reikia kepti plonus blynus keptuvėje iki auksinės rudos spalvos.
Norėdami paruošti ažūrinių blynų įdarą, atskirame dubenyje sumaišykite varškę su kiaušiniu, cukrumi ir kukurūzų krakmolu.
Iš anksto ištirpinkite sviestą ir suberkite į varškę. Gautas įdaras turi būti paskirstytas ant kiekvieno blyno paviršiaus.
Toliau blynus reikia susukti į ritinius ir perpjauti per pusę. Kepimo indą ištepkite sviestu ir dėkite ten blynų ritinio riekeles, atviru galu įdaru į viršų.
Blynelius patepkite sviestu, uždenkite folija ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje pusvalandį.
Be varškės įdaro, galite įdėti razinų ir kitų džiovintų vaisių. Kiekvieną dieną gausite sočių varškės blynų.