Paplotis – viena populiariausių ir seniausių duonos rūšių pasaulyje. Pirmieji papločiai pasirodė neolite.
Jų kilmė yra susijusi su daugybe įdomių mitų ir legendų. Tačiau patikimiausią kilmės versiją pasiūlė archeologai. Jų nuomone, pirmasis paplotėlis atsirado atsitiktinai, kai primityvūs žmonės numetė į ugnį kviečių košės.
Iki šiol paplotėlis yra lengvai paruošiamas ir universalus. Pabandykime papločius pasigaminti namuose.
Ingredientai paplotėliui:
Kiaušinis – 1 vnt;
Kefyras – 200 ml;
Pienas – 200 ml;
Druska – 0,5 šaukštelio;
Augalinis aliejus – 50 ml;
Sūris – 100 g;
Žalieji svogūnai – 1 krūva;
Miltai – 200 g;
Kepimo soda – 0,5 šaukštelio.
Paplotėlio ruošimas:
Į dubenį supilkite kiaušinį, pieną, kefyrą, sviestą ir druską. Visus ingredientus gerai išmaišykite šluotele.
Sūrį sutarkuokite stambia tarka, o žaliuosius svogūnus smulkiai supjaustykite, ingredientus suberkite į pagrindinę masę. Į dubenį su kiaušinių mišiniu supilkite miltus ir sodą ir išmaišykite iki vientisos masės, atsikratydami gabalėlių.

Įkaitintą keptuvę ištepkite augaliniu aliejumi, ant paviršiaus paskleiskite nedidelį tešlos sluoksnį, visiškai uždengdami keptuvės dugną.
Kepkite papločius ant vidutinės ugnies, uždengę iš abiejų pusių, iki auksinės rudos spalvos.

Papločiai bus puikus priedas prie pagrindinio patiekalo. Tačiau tuo pat metu jie taip pat gali būti patiekiami kaip savarankiškas patiekalas.

