Pasirodo, agurkai – neįprasta, unikali daržovė. Faktas yra tas, kad agurką sudaro 95% vandens. Likusius 5% pasisavina vitaminai, skaidulos ir maistinės medžiagos.
Agurkai pirmą kartą buvo veisiami Himalajų kalnų papėdėje. Ten mokslininkai atrado pačius seniausius laukinius agurkus. Natūralioje buveinėje ši daržovė vis dar auga Himalajuose.
Šiais laikais sukurta daug įvairių agurkų rūšių. Jie naudojami salotoms ir kitiems patiekalams gaminti. Verta pabandyti pagaminti raugintus agurkus pagal suomišką receptą.
Ingredientai suomiškiems agurkams:
Agurkai – 2 kg;
Vanduo – 1,5 l;
Druska – 2 šaukštai;
Cukrus – 100 g;
Actas 9% – 100 ml;
Garstyčių sėklos – 1 šaukštelis;
Lauro lapas – 3 vnt.
Agurkų kepimas suomišku stiliumi:
Agurkus supjaustykite storais, 2–3 cm pločio apskritimais, įpilkite vandens, įberkite druskos ir granuliuoto cukraus, išmaišykite.
Ant vidutinės ugnies būsimą marinatą užvirinkite, šiame etape į skystį supilkite actą, suberkite garstyčių sėklas ir suberkite lauro lapus. Agurkus sudėkite į marinatą ir palaukite 4 minutes, kol jie pakeis spalvą.
Agurkus kartu su marinatu perkeliame į stiklainius ir sandariai užsukame dangteliais. Palikite suomiškus agurkus šiltai 12 valandų po rankšluosčiu.
Rezultatas – traškūs ir skanūs marinuoti agurkai.
Šis receptas tinka ilgalaikiam agurkų laikymui rūsiuose.