Kiek yra pasakų, kuriose pyragas yra svarbus istorijos elementas? Pavyzdžiui, galite prisiminti populiarią pasaką „Kolobok“. Ji kalba ne apie pyragą, o apie tešlą. Tačiau daugumai skaitytojų žinia aiški – pyragėliai gaminami iš kolobokų.
Svarbu paruošti gerą tešlą, kitaip pyragėliai nebus minkšti ir minkšti. Norint teisingai paruošti tešlą, reikia žinoti tam tikras subtilybes. Anksčiau močiutės savo dukras ir anūkes mokydavo niuansų.
Dabar internete galima rasti tešlos receptų – pyragėlių su bulvėmis, svogūnais ir kiaušiniais.
Pyrago tešlos ingredientai:
Kefyras – 500 ml;
Kiaušinių tryniai – 2 vnt.;
Grietinė – 2 šaukštai. l.;
Cukrus – 2 šaukšteliai;
Augalinis aliejus – 2 šaukštai. l.;
Miltai – 800 g;
Soda – šaukštelis.
Ingredientai bulvių įdarui:
Bulvės – 3 vnt.;
Sviestas – 30 g;
Svogūnai – vnt.;
Druska – ½ šaukštelio;
Juodieji pipirai – žiupsnelis;
Krapai – ½ ryšulio.
Ingredientai svogūnų įdarui:
virti kiaušiniai – 4 vnt.;
Žalieji svogūnai – 100 g;
Sūris – 50 g;
Druska – ½ šaukštelio.
Pyragų gaminimas:
Dubenyje sumaišykite kefyrą su tryniais, grietine, granuliuotu cukrumi, druska ir augaliniu aliejumi. Į masę po truputį berkite miltus. Su pirmąja partija į miltus įpilkite sodos ir minkykite tešlą.
Minkykite vidutiniškai minkštą tešlą rankomis 8 minutes. Padėkite tešlą pusvalandžiui šiltoje vietoje po maistine plėvele.
Bulves išvirkite, nulupkite ir sumaišykite su sviestu. Bulves sutrinkite iki tyrės.
Keptuvėje iš anksto pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną iki auksinės rudos spalvos. Karštus svogūnus perkelkite į bulvių košę.
Smulkiai supjaustykite krapus ir suberkite į bulvių įdarą kartu su druska ir maltais juodaisiais pipirais. Jei norite, įdarą pabarstykite paprika.
Norėdami paruošti antrąjį įdarą, virtus kiaušinius supjaustykite stambiais kubeliais, susmulkinkite žalius svogūnus, o sūrį sutarkuokite stambia tarka. Dubenyje sumaišykite sūrį su kiaušiniais ir svogūnais, įberkite druskos.
Lengvai užminkykite tešlą ir padalinkite į 20 dalių. Iš kiekvienos tešlos dalies formuojame bandelę, dedame ant kepimo skardos, patepame augaliniu aliejumi ir uždengiame maistine plėvele.
Kiekvieną bandelę susukame į nedidelį apvalų pyragą, į kurį dedame po šaukštą kiaušinio ar bulvių įdaro.
Uždenkite įdarą tešlos viduje ir apverskite pyragą siūle žemyn.
Palikite pyragus 10 minučių, kad sustingtų. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir apkepkite pyragėlius iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.
Svarbu kepant pyragėlius dėti siūlėmis žemyn.
Kai iškeps, leiskite aliejui susigerti į popierinį rankšluostį.