Kotletai tapo svarbia šiuolaikinio žmogaus mitybos dalimi. Sunku įsivaizduoti, kad kažkada žmonės nemokėjo virti kotletų ir net nežinojo apie šio patiekalo egzistavimą. Tiesą sakant, kotletai atsirado prieš maltą mėsą. Iš pradžių kotletai buvo ruošiami Prancūzijoje iš šonkauliukų. Privalomas prancūziškų kotletų atributas – šonkauliukų kaulas, dėl kurio ir valgoma mėsa.
Tačiau šis kotleto receptas buvo pergalvotas Rusijos imperijoje. Ten kotletai buvo susmulkinti ir iš jų buvo suplotas rutuliukas. Vėliau užsieniečiai išbandė šiuos kotletus ir pradėjo juos virti savo tėvynėje.
Dabar kotletai nieko nestebina. Jie tapo kiekvieno žmogaus kasdienio gyvenimo dalimi. Paruoškime paprastus kotletus, kurie puikiai papildys vakarienę.
Ingredientai kotletams:
Maltos mėsos – kg;
Druska – šaukštelis;
Juodieji pipirai – žiupsnelis;
kalendra;
Česnakai – 4 skiltelės;
Krakmolas – šaukštai;
Pienas – 50 ml;
Svogūnai – vnt.;
Cukrus – ch.l.;
Actas – ch.l.;
Pomidorų padažas;
krapai;
Cilantro.
Kotletų gaminimas:
Į maltą mėsą pagal skonį įberkite ½ šaukšto druskos, juodųjų pipirų ir kalendros. Į mišinį įmeskite 3 skilteles česnako per spaudą, įpilkite krakmolo ir gerai išmaišykite rankomis.
Faršą supilkite į plastikinį maišelį, sumuškite ir pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą. Toliau iš faršo formuojame nedideles dešreles.
Keptuvėje augaliniame aliejuje apkepkite dešreles iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos. Šiuo metu paruoškite padažą – susmulkinkite krapus ir kalendrą, sudėkite į pomidorų padažą.
Per spaudą įdėkite česnako skiltelę į padažą ir išmaišykite. Atskirai supjaustykite svogūną ketvirčio žiedais ir sudėkite į dubenį.
Į dubenį supilkite vandenį, įpilkite druskos ir cukraus, acto.
Palikite svogūną marinuotis 10 minučių ir tada nusausinkite marinatą. Kotletus papuoškite svogūnais.
Kaip garnyrą kotletams galite virti bulves. Taip gausite visiškai skanią vakarienę iš garnyro, kotletų ir padažo