Adžika – aštrus pastos pavidalo prieskonis, plačiai naudojamas Abchazijos, Gruzijos ir Armėnijos virtuvėse. Jis ruošiamas iš įvairių prieskonių, žolelių ir daržovių mišinio, tokių kaip aitriosios paprikos, česnakai, kalendros, krapai ir kt.
Adžika dedama į įvairius patiekalus, kad suteiktų jiems aštrumo ir aromato. Jis gali būti naudojamas kaip padažas prie mėsos, žuvies ar daržovių, arba kaip savarankiškas užkandis.
Yra daug adžikos receptų, kurie gali skirtis priklausomai nuo regiono ir virėjo pageidavimų. Tačiau pagrindiniai ingredientai ir paruošimo būdas išlieka tie patys.
Ingredientai:
Petražolės – 400 g;
krapai – 300 g;
kalendra – 200 g;
Karštieji pipirai – 200 g;
Paprika – 1,5 kg;
Česnakai – 200 g;
Druska – 60 g;
Cukrus – 15 g;
Augalinis aliejus – 50 g.
Žaliosios adžikos paruošimas:
Iš čili pipirų ir paprikos išimame kotelius, iš vidaus taip pat išdarinėjame antros rūšies pipirus. Petražoles, krapus ir kalendrą porą kartų permalkite per mėsmalę, pirmą kartą žalumynus nuleidžiame koteliais žemyn.
Papriką, čili ir česnaką vieną kartą permetame per mėsmalę. Viename inde sumaišykite žalumynus su maltais pipirais ir česnaku.
Į mišinį supilkite druską ir cukrų, įpilkite augalinio aliejaus ir gerai išmaišykite.
Belieka supakuoti adžiką į stiklainius ir uždaryti dangtelius.
Dėl to turime skanios adžikos įvairiems patiekalams: makaronams, sriuboms, mėsai.