Lula kebabas daugeliui žmonių žinomas kaip vienas iš tradicinių rytietiškų patiekalų. Sprendžiant iš pirmųjų lulos paminėjimų istorijoje, ji gana senovinė. Patiekalas pirmą kartą buvo paruoštas 10 mūsų eros amžiuje Irake.
Išvertus iš persų kalbos, kebabas reiškia keptą mėsą. Be to, įprasta lula kebabą ruošti tik iš mėsos ingredientų, nepridedant daržovių ar kitų ingredientų.
Žinoma, laikui bėgant lula buvo pradėta ruošti įvairiais būdais. Viskas priklauso nuo šalies, kurioje ruošiamas mėsos patiekalas. Tačiau Irake jie vis dar laikosi tinkamo kebabo ruošimo tradicijų.
Savo virtuvėje sukurkime savo lula kebabą.
Lula kebabo ingredientai:
malta jautiena – kg;
Vištienos filė – 500 g;
Svogūnai – 3 vnt.;
kalendra – 50 g;
Pomidorai – 3 vnt.;
Pomidorų pasta – 4 šaukštai;
Cukrus – 2 šaukšteliai;
Alyvuogių aliejus – šaukštai;
Krapai – 10 g;
Actas (9%) – ½ šaukštelio;
Augalinis aliejus – 80 ml;
Druska – šaukštelis;
Pipirai – šaukštelis;
Rūkyta paprika – 2 šaukšteliai;
Kmynų – šaukštelis.
Lula kebabo paruošimas:
Vištienos filė ir porą svogūnų supjaustykite nedideliais gabalėliais, suberkite į blenderį ir sumalkite. Į maltą jautieną sudėkite mėsos ir svogūnų mišinį.
Smulkiai supjaustykite kalendrą ir sudėkite į maltą mėsą. Į faršą suberkite druską, pipirus, papriką ir kmynus, visus ingredientus gerai išmaišykite ir išplakite.
Faršą, uždengtą plėvele, palikite šaldytuve 2-3 valandoms.
Nuimkite odelę nuo pomidorų ir supjaustykite griežinėliais. Pomidorus sudėkite į trintuvą kartu su česnako skilteles, pomidorų pasta, cukrumi, druska ir alyvuogių aliejumi, gerai išmaišykite, kol susidarys padažas .
Svogūną supjaustykite plunksnomis, susmulkinkite krapus, sumaišykite su actu ir augaliniu aliejumi. Svogūną palikite 10 minučių pasimarinuoti.
Iš faršo formuojame tirštas dešreles. Kepkite juos keptuvėje augaliniame aliejuje iki auksinės rudos spalvos iš abiejų pusių.
Patiekite lula kebabą su marinuotais svogūnais ir padažu.
Pasirodo, tai alternatyva įprastiems kotletams.