Netikėtai atvyksta svečiai arba reikia greitai pavaišinti šeimą skaniais ir sočiais pusryčiais – pyragaičiai iš varškės tešlos yra geriausias pasirinkimas. Tešlą paruošti labai paprasta, su ja susidoros net naujokė namų šeimininkė. Pyragui įdaryti tinka bet koks produktas, kepinys yra orus, švelnus ir labai skanus, tiek karštas, tiek šaltas. Vienas iš keptų pyragų užpildymo variantų yra marinuotas sūris, pavyzdžiui, Adyghe arba Osetijos ir žalieji svogūnai.
Norėdami paruošti tešlą, jums reikės:
▫ Varškė 5% riebumo – 300 g
▫ Grietinė 10%-15% riebumo – 120 g
▫ Miltai – 450 g
▫ Kiaušinis – 2 vnt.
▫ Sviestas 82,5% riebumo – 50 g
▫ Kepimo milteliai tešlai – 8 g
▫ Druska, cukrus pagal skonį
Norėdami paruošti įdarą, jums reikės:
▫ Žalieji svogūnai – 100 g
▫ sūrymo sūris – 300 g
Virimo būdas:
Miltus persijokite į gilų dubenį ir suberkite kepimo miltelius. Kruopščiai išmaišykite.
Atskirame dubenyje trintuvu sumaišykite varškę ir grietinę. Svarbu atkreipti ypatingą dėmesį į varškę, kad ji būtų kokybiška, nerūgšti ir be išrūgų pertekliaus.
Į gautą vienalytę masę pagal skonį įberkite druskos ir cukraus, geriau dėkite saikingai, kitaip pyragėliai sudegs. Dar kartą sumaišykite mišinį, įmuškite du kiaušinius ir išmaišykite šluotele arba šakute.
Į išminkytą varškę pamažu pradėkite berti miltus ir kepimo miltelius. Tešla turi būti elastinga, bet nelipti prie rankų per daug miltų gali ją sugadinti. Miltų mišinį geriau atidėkite į šalį ir naudokite kitą kartą.
Įpilkite sviesto ir toliau minkykite. Tešloje esantys varškės grūdeliai suteiks patiekalui gražią, auksinę, keptą išvaizdą.
Kad tešla būtų minkšta ir puri, atidėkite ją 10-15 minučių.
Pradėkime ruošti įdarą. Raugintą sūrį sutarkuokite stambia tarka. Galite maišyti dviejų rūšių sūrius lygiomis dalimis, pavyzdžiui, osetinų ir adygėjų. Smulkiai supjaustykite žalius svogūnus ir suberkite į tarkuotą sūrį. Įdaras paruoštas, atidėkite į šalį.
Tešlą padalinkite į lygias dalis ir suformuokite apskritimus. Į papločio centrą dėkite apie 1,5 šaukšto įdaro. Užsandariname ratu, pyragui suteikiame suploto rutulio formą. Surinkdami padarykite mažą mazgą, kad kepant visa tešla iškeptų tolygiai.
Gilioje keptuvėje įkaitinkite saulėgrąžų aliejų, o ne iki virimo. Į keptuvę sudėkite pyragus mazgu žemyn; aliejus turi visiškai padengti pyragus. Po poros minučių apverskite ir kepkite, kol paruduos.
Iškepusius dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad pasišalintų aliejaus perteklius. Tešla buvo traški, o įdaras sultingas, puikus derinys.
Varškės pyragaičiai paruošti, gero apetito.