Salotos, kurias žinome šiandien, turi ilgą ir įvairią istoriją, siekiančią senovės laikus.
Žodis „salotos“ kilęs iš lotyniško žodžio „salata“, kuris verčiamas kaip „sūrus“. Jau senovėje salotos buvo populiarios Senovės Romoje ir Graikijoje.
Romėnai mėgdavo šviežias daržoves derinti su įvairiais padažais, dažnai įpildami aliejaus ir acto. Senovės graikai taip pat vartojo įvairius šviežių daržovių ir žolelių mišinius, kurie iš esmės lėmė būsimų salotų tradicijas.
Atėjus viduramžiams, salotų mados po truputį atslūgo, kulinarijos tradicijos perėjo prie sotesnių ir mėsiškų patiekalų. Tačiau per tą laiką receptų su žaliomis ir šakniavaisinėmis daržovėmis vis daugėjo.
Šiandien sunku įsivaizduoti bet kurį restoraną be skanių salotų. Mes jums pasakysime, kaip paruošti paprastas „Gavan“ salotas.
Ingredientai:
Svogūnai – 1 vnt.;
Actas 9% – 3 šaukštai;
Cukrus – 1 šaukštelis;
Druska – 1/2 šaukštelio;
verdantis vanduo – 200 ml;
Agurkai – 3 vnt.;
Kiaušiniai – 3 vnt.;
Kukurūzai – 250 g;
Majonezas – 2 šaukštai;
Tunas savo sultyse – 200 g.
„Gavan“ salotų paruošimas:
Svogūną supjaustykite ketvirčio žiedais, suberkite į dubenį, pasūdykite, pabarstykite cukrumi, užpilkite actu. Svogūną užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite atvėsti bei pasimarinuoti.
Šiuo metu agurkus supjaustykite mažais kubeliais, virtus kiaušinius supjaustykite mažais kubeliais. Į salotų dubenį sudėkite kiaušinius, agurkus, marinuotus svogūnus, kukurūzus ir pagardinkite majonezu.
Vandenį nupilkite nuo tuno ir sudėkite į salotas, išmaišykite.
Pasirodo, tai paprastos, bet skanios salotos šventėms ar kiekvienai dienai.