Tortas Napoleonas – klasikinis desertas, užimantis ypatingą vietą daugelio šalių, ypač Rusijos ir buvusios Sovietų Sąjungos šalių, kulinarinėje kultūroje. Jo istorija siekia XIX amžių ir tapo ne tik kulinarinio meno, bet ir kultūros paveldo simboliu.
Apie šio pyrago kilmę sklando daugybė legendų. Viena iš populiariausių teorijų yra ta, kad jos vardas siejamas su Prancūzijos imperatoriumi Napoleonu Bonapartu, nors nėra jokių galutinių įrodymų, kad jis iš tikrųjų turėjo ką nors bendro su šio pyrago kūrimu.
Greičiausiai tortą įkvėpė prancūziškos kulinarinės tradicijos, kurios buvo ypač populiarios tuo metu, kai konditerijos šefai ieškojo būdų, kaip patobulinti daugiasluoksnius desertus.
Ingredientai plutai:
miltai – 500 g;
sviestas – 250 g;
vanduo – 125 ml;
kiaušinis – 1 vnt .;
druska – 1/4 šaukštelio;
actas – 1 valgomasis šaukštas.
Ingredientai ledams:
pienas – 500 ml;
kiaušiniai – 2 vnt .;
cukrus – 200 g;
kukurūzų krakmolas – 50 g;
druska – 1/4 šaukštelio;
sviestas – 100 g;
vanilinas – 1/2 šaukštelio;
grietinėlė 33% – 250 ml.
Napoleono pyrago paruošimas:
Į šaltą vandenį supilti druską, supilti actą ir sumušti kiaušinį, išplakti šluotele. Šaltą sviestą sutarkuokite į miltus, kad susidarytų kreminiai trupiniai.
Kiaušinių mišinį supilkite į kreminius trupinius, užminkykite elastingą ir nelipnią tešlą. Tešlą dėkite į celofaną, o po to į šaldytuvą 1-2 valandoms.
Norėdami pagaminti kremą, sumaišykite kiaušinius su cukrumi, kukurūzų krakmolu ir druska. Tada visą masę supilkite į puodą su pienu.
Virkite mišinį iki storio, tada įpilkite sviesto ir vanilino, maišykite, kol sviestas ištirps. Sutirštėjus grietinėlę virkite 30 sekundžių, nukelkite nuo ugnies ir perkelkite į kitą dubenį.
Kremą uždenkite maistine plėvele ir palikite atvėsti. Tešlą supjaustykite į 8 lygias dalis, iškočiokite plonais 25-30 cm skersmens sluoksniais konditeriniu žiedu arba keptuvės dangčiu. Kiekvieną pyragą persmeigiame šakute, o tada kepame atskirai 180 laipsnių temperatūroje 5-7 minutes.
Taip pat reiktų iškepti atraižas, nes jos taps pyrago trupiniais. Grietinėlę išplakti mikseriu ir palaipsniui į masę supilti grietinėlės pagrindą.
Kiekvieną pyragą patepkite kremu ir dėkite vieną ant kito. Torto šonus ir viršų patepkite kremu, pabarstykite susmulkintomis torto atraižomis.
Tereikia palaukti, kol pyragas išmirks šaldytuve 2-3 valandas. Taip gaunamas skanus naminis Napoleono pyragas.