Obuolių kremo pyragas – tai desertas, kurio skonio ir konsistencijos pusiausvyrą užtikrina tinkama tešla, maloniai kvepiantys obuoliai ir švelni grietinėlė.
Lyginant su įprastu šarlotės pyragu, šis pyragas paprastai būna minkštesnis ir geriau atrodo dėl rafinuotumo suteikiančio kremo sluoksnio.
Apie obuolių pyragą užsimenama dar viduramžių Europoje. Pirmieji receptai pasirodė Anglijoje ir Prancūzijoje, kur kepiniams dažnai buvo naudojami obuoliai. Vėliau į pyragus ir pyragaičius buvo dedamas prancūzų virtuvėje atsiradęs kremas, kad jie būtų minkštesni
. XIX a. tokie pyragaičiai turtingose šeimose dažnai buvo patiekiami prie arbatos, ir tai buvo laikoma gero skonio ženklu. Dabar obuolių pyragas su kremu populiarus dėl to, kad tinka įvairioms progoms: nuo paprastos vakarienės su šeima iki šventinio stalo.
Kremo ingredientai:
- Pienas – 500 ml;
- Cukrus – 100 g;
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- miltai – 60 g;
- Vanilinio cukraus – žiupsnelis;
- Sviestas – 70 g;
- Obuoliai – 300 g.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 300 g;
- Sviestas – 100 g;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Kiaušinis: 1 šaukštelis rauginimo medžiagos – 1 šaukštelis;
- druskos – žiupsnelis;
- Cukrus – 50 g.
Kreminio obuolių pyrago paruošimas:
Į puodą įmuškite kiaušinius, supilkite cukrų, miltus ir iš viso kiekio įpilkite 200 ml pieno. Mišinį virkite ant vidutinės ugnies, palaipsniui supilkite likusį pieną
, nuolat maišykite ir pakaitinkite iki sutirštėjimo
.
Kai sutirštės, 1 minutę pavirkite grietinėlę ir nukelkite nuo ugnies
. Į kremo pagrindą sudėkite sviestą ir vanilinį cukrų, išmaišykite ir palikite atvėsti. Tešlai
į miltus
įmaišykite cukrų, druską ir kepimo
miltelius. Į miltus sudėkite sviestą ir pasistenkite jį sumalti į trupinius. Į kreminius trupinius įmuškite kiaušinį, išmaišykite, kad susidarytų lipnesni trupiniai
. Supilkite trupinius į pergamentu išklotą formą ir suformuokite šonus bei dugną. Obuolius nulupkite, išskobkite sėklalizdžius, supjaustykite nedideliais kubeliais
, sudėkite obuolius į šiltą kremą ir išmaišykite. Kremu ištepkite tešlos formą.
Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje 35-40 min. ir palikite porai valandų atvėsti šaldytuve.
Svarbu, kad pyragas atvėstų, tada jis taps skanesnis, stabilizuotas.

Sveiki, aš esu Darius Jakelionis – žmogus, mėgstantis dalintis įvairiapusiu turiniu. Rašau naujienas, straipsnius ir aktualijas, o taip pat kuriu kiek lengvesnio pobūdžio turinį – maisto receptus bei horoskopus. Mano tikslas – pateikti skaitytojams tiek naudingos informacijos, tiek įkvėpimo ar net pramogos. Noriu, kad kiekvienas apsilankęs rastų ką nors įdomaus ir vertingo sau.
