Kotletai – gana dažnas patiekalas ant mūsų stalo. Jų paruošimo receptų yra daug, tačiau net ir tai netrukdo šeimininkėms eksperimentuoti. Maltoje mėsoje jie išbando įvairius priedus, bet, deja, nežino, kad kai kurie ingredientai kotletų skonio ne pagerina, o tik gadina. Ši pastaba leis jums sužinoti, ko nepageidautina dėti į maltą mėsą.
Būtinai naudokite tik šviežią maltą mėsą, kad gautumėte skanų patiekalą. Be to, geriau ne pirkti, o pasigaminti patiems. Bet kuris virėjas gali tai patvirtinti.
Jei esate pasiryžę gaminti maltą mėsą ir norite eksperimentuoti su receptu, kad gautumėte tobulai sultingus kotletus, atkreipkite dėmesį, kad geriau nenaudoti šių ingredientų:
— Į maltus kotletus negalima dėti šviežios baltos duonos. Dėl kepalo kotletai bus sausi, sultingumo bus mažai. Daug sveikiau naudoti išmirkytus džiūvėsėlius. Juos galima pagaminti iš pasenusio duonos kepalo, pamirkyto paprastame vandenyje.
— Kitas ingredientas yra pienas. Daugelis šefų teigia, kad pienas neleidžia mėsos skoniui žaisti su visomis spalvomis, todėl net ir kepalui mirkyti naudokite paprastą vandenį, o ne pieną. Pienas padaro faršą kietesnį, o tai nėra rezultatas, kurio mes siekiame.
Jei ruošiate kotletus su žuvimi, būtinai įpilkite citrinos sulčių, praskiestų vandeniu. Taip galėsite pagardinti maltą mėsą. Patiekalas pasirodys skanesnis ir nepraras sultingumo.
– Jautienos malta – tiesiog būtinas dalykas kotletams. Skanūs ir sultingi kotletai gaminami iš maltos jautienos. Tačiau vien iš jo kotletų gaminti negalima. Yra tikimybė, kad kotletai primins gumą. Todėl jautienos faršą būtinai atskieskite kiauliena arba vištiena. Tada turėsite puikų derinį skaniems kotletams gaminti.
- Ledas. Ledas reiškia užšaldytą vandenį, kuris anksčiau buvo pridėtas siekiant sultingumo. Tai neturi didelės prasmės, būtų daug efektyviau į maltą mėsą įpilti nedidelį kiekį gazuoto vandens.
— Jei dėsite per daug prieskonių, jie sugadins patiekalo skonį. Kartais net sunku išsirinkti tuos prieskonius, kurie puikiai papildytų kotletų skonį, todėl nereikėtų persistengti, kai tik reikia įberti druskos ir pipirų.
— Česnakai – ingredientas, kuris dedamas pagal savo skonį, tačiau verta atminti, kad ruošiame kotletus, o česnakai jiems nereikalingi. Sudėtis nepadaro patiekalo skanesnio, tačiau kai kuriuos iš jų gali išjungti per daug česnakinis skonis.
— Geriau naudoti keptus svogūnus. Beje, sultingumas tiesiogiai priklauso nuo svogūno kiekio. Juk be jo nepavyks paruošti skanios kotletų porcijos. Jei svieste kepsite ir svogūnus, kotletų aromatas taps dar intensyvesnis. Niekada nedėkite žalių svogūnų, kitaip jūsų kotletai taps šiurkštūs.
Tai buvo visi ingredientai, kuriuos laikome labiausiai paplitusiais kotletų receptų žudikais.