Bulvių patiekalai visada buvo populiarūs daugelyje pasaulio šalių. Tačiau apie bulves viduramžiais mažai kas žinojo. Ši daržovė buvo atvežta iš Amerikos ir iš pradžių buvo naudojama kaip dekoratyvinis augalas. Tik po kurio laiko žmonės suprato, kad bulves galima valgyti.
Pirmieji bandymai valgyti bulves buvo nesėkmingi. Daugelis žmonių apsinuodijo, nes dauguma nežinojo, kas tiksliai yra bulvėse. Visi klaidingai valgė žalius lapus ir gėles.
Dabar bulvės nuodugniai ištirtos, iš jų gaminama daug patiekalų. Pasigaminkime savo bulvių suktinuką su mėsos įdaru.
Bulvių ritinio ingredientai:
bulvės - 900 g;
čederio sūris - 300 g;
augalinis aliejus - 20 ml;
druska - 4 g;
Ingredientai mėsos įdarui:
malta jautiena - 500 g;
augalinis aliejus - 20 ml;
svogūnai - vnt.;
žalieji pipirai - 3 vnt .;
raudonieji pipirai - vnt.;
česnakai - 3 gvazdikėliai;
pomidorų padažas - 25 g;
pomidorų pasta - 20 g;
paprika - ½ šaukštelio;
juodieji pipirai - žiupsnelis;
kmynų - žiupsnelis;
čiobreliai - ⅓ šaukštelis;
druska - ½ šaukštelio;
petražolės - 4 šakelės.
Bulvių ritinio paruošimas:
Nuluptas bulves supjaustykite plonais griežinėliais. Sūrį sutarkuokite smulkiomis trintuvės pjaustyklėmis. Ant kepimo skardos padėkite pergamentinį popierių ir lygiu sluoksniu pabarstykite sūriu. Ant sūrio lovos sudėkite bulvių griežinėlius, kurie persidengia vienas su kitu.
Bulvių sluoksnį pabarstykite druska ir patepkite augaliniu aliejumi. Bulvių sluoksnį kepkite 200 laipsnių orkaitėje 30 minučių.
Norėdami paruošti įdarą, maltą mėsą apkepkite keptuvėje su augaliniu aliejumi. Svogūną ir nuluptą raudonąją bei žaliąją papriką supjaustykite mažais kubeliais.
Paprikas sudėkite į keptuvę su faršu kartu su svogūnais. Į mišinį įpilkite pomidorų pastos ir pomidorų padažo ir išmaišykite.
Į mišinį suberkite papriką, maltus juoduosius pipirus, kmynus, čiobrelius ir druską.
Smulkiai supjaustykite petražoles, suberkite į faršą, išmaišykite.
Iškeptų bulvių sluoksnį pabarstykite sūriu, o ant sūrio sluoksnio dėkite faršą ir daržoves.
Mėsos sluoksnį dar kartą pabarstykite sūriu, bulvių sluoksnį susukite į vyniotinį su įdaru viduje.
Vyniotinį viršų pabarstykite sūriu bei petražolėmis ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje 10 minučių.
Pasirodo, puikus sotus bulvių suktinukas su mėsos įdaru.