Tortilija – tai apvalios formos, dažniausiai plokščias, keptas miltų gaminys. Neretai skirtingose tautose į papločius dedama įvairių įdarų – nuo mėsos iki daržovių. Centrinėje Azijoje populiarūs paplotėliai. Visų pirma, paplotėlių galima rasti tadžikų, turkmėniečių, uzbekų, kirgizų, kazachų ir kt.
Be Vidurinės Azijos, papločiai paplitę Lotynų Amerikos ir Viduržemio jūros regiono virtuvėse. Manoma, kad Kaukaze buvo išrasti papločiai su įdarais.
Visų tautų požiūris į paplotėlius yra vienodas. Papločiai gerbiami taip pat, kaip ir duona. Pakalbėkime apie paplotėlio su įdaru paruošimo būdą.
Ingredientai paplotėliui:
Kefyras – 150 ml;
Vanduo – 150 ml;
Soda – 1/3 šaukštelio;
Druska – ½ šaukštelio;
Cukrus – 1 šaukštelis;
Miltai – 550 g.
Užpildo ingredientai:
Špinatai – 150 g;
Svogūnai – 260 g;
Druska – žiupsnelis;
Augalinis aliejus – 3 šaukštai. l.
Paplotėlio ruošimas:
Į dubenį su šiltu kefyru supilkite druską, sodą ir cukrų, įpilkite vandens ir gerai išmaišykite. Į kefyrą dalimis supilkite miltus, iš pradžių mentele, paskui rankomis minkykite tešlą.
Išminkę bandelę, uždenkite ją maistine plėvele ir palikite šiltai 20-30 minučių. Šiuo metu įdarui supjaustykite špinatus.
Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite keptuvėje su augaliniu aliejumi iki minkštos ir šviesiai auksinės rudos spalvos. Į špinatus suberkite svogūną, pasūdykite ir išmaišykite. Jei norite, į įdarą galite susmulkinti žoleles.
Padalinkite tešlą į 12 vienodų kolobokų, kiekvieną iškočiokite į ploną didelį plokščią pyragą. Ant kai kurių papločių dėkite įdarą.
Uždenkite antrąja pyragų dalimi, uždarykite kraštus ir nupjaukite perteklių.
Keptuvėje įkaitinkite 300-400 ml augalinio aliejaus, ant dugno padėkite plokščią pyragą. Apkepkite papločius iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.
Iškepus tortilijas sudėkite ant popierinio rankšluosčio.
Taip aliejus greičiau nuteka iš paplotėlių ir nesukelia nepatogumų valgant.