Sumuštiniai yra vienas iš dažniausiai vartojamų patiekalų visose pasaulio virtuvėse. Jie gali turėti skirtingus pavadinimus – sumuštinis, mėsainis, tačiau esmė išlieka ta pati. Žmonija jau seniai nutolo nuo duonos ir sviesto sampratos. Dabar sumuštinis gali būti bet koks patiekalas iš duonos, daržovių, dešros ir kitų ingredientų.
Sumuštinių globalizacijos istorija prasidėjo 1900 m. Tada buvo parduotas pirmasis mėsainis, kuris didžiąja dalimi buvo tik sumuštinis. Tai atsitiko JAV, tuo metu, kai žmonės daug dirbo. Atitinkamai, amerikiečiai neturėjo laiko gaminti. Mėsainiai ir sumuštiniai išgelbėjo ištisas šeimas nuo bado.
Šiais laikais šie paprasti patiekalai gelbsti ir nuo rytinio alkio. Pakalbėkime apie tai, kaip namuose pasigaminti kotleto sumuštinį.
Sumuštinio su kotletu ingredientai:
duona – 4 riekelės;
malta mėsa – 200 g;
svogūnai – ½ vnt .;
druska – šaukštelis;
gazuotas vanduo – 50 ml;
sūris – 100 g;
Krapai yra krūva.
Kotleto sumuštinio paruošimas:
Pusę svogūno supjaustykite mažais kubeliais ir suberkite į faršą. Mėsos gaminį taip pat pasūdome, užpilame gazuotu vandeniu ir gerai išmaišome.
Duonos gabalėlius sudėkite ant kepimo skardos, išklotos pergamentu. Sūrį sumalkite ant vidutinės trintuvės. Paruoštu faršu paskleiskite visą duonos paviršių.
Ant maltos mėsos sluoksnio sukurkite sūrio kepurėlę.
Sumuštinius kepkite 180 laipsnių orkaitėje 25 minutes. Šiuo metu susmulkiname krapus, kuriais iškepus užbarstome sumuštinius.
Tai skanus užkandis, galintis pakeisti įprastus sumuštinius.
Gamindami į maltą mėsą dėl skonio galite įdėti mėgstamų prieskonių.