Spurgų istorija siekia senovės Romą. Tačiau spurgos populiarumo viršūnę Europoje pasiekė tik XV amžiuje. Tarp Europos tautų spurgos pradėtos ruošti Olandijoje. Už šalies ribų šis kepimo būdas neišėjo. Tikriausiai jis žmonėms buvo neįdomus.
Viskas pasikeitė XIX amžiuje, kai JAV buvo pradėtos populiarinti spurgos. Tada amerikiečiai spurgoms pradėjo naudoti įvairius priedus. Kepiniai tapo spalvingi ir patrauklūs.
Pabandykime namuose pasigaminti kvapnių ir purių spurgų.
Spurgos ingredientai:
miltai – 600 g;
pienas – 260 ml;
kiaušiniai – 2 vnt .;
sviestas – 100 g;
cukrus – 50 g;
sausos mielės – 11 g;
druska – 8 g;
vanilinas.
Spurgų gaminimas:
Į maišytuvo dubenį supilkite miltus, granuliuotą cukrų, sausas mieles, druską ir vaniliną. Supilkite minkštą sviestą, pieną ir kiaušinius, naudodami kabliuką, porą minučių minkykite tešlą mažu greičiu.
Po 2 minučių padidinkite greitį iki vidutinio, minkykite tešlą 10 minučių. Tada sutepkite indą augaliniu aliejumi, supilkite tešlą ir uždenkite rankšluosčiu.
Tešla turi padidėti iki dvigubo arba trigubo dydžio. Iš tešlos iškočiokite plokščią 1,5 cm storio pyragą.
Iš tešlos išpjaukite 7 cm skersmens paplotėlius.
Pyragėliuose padarome 2-3 cm skersmens skylutes.
Spurgas palikite 30-40 laipsnių temperatūroje, kad pakiltų. Keptuvėje įkaitinkite litrą augalinio aliejaus. Spurgas apkepkite aliejuje iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.
Prieš apibarstydami spurgas cukraus pudra, leiskite joms atvėsti.
Spurgas geriau dėti ant popierinio rankšluosčio, kad jis sugertų aliejaus perteklių.