Raugintų kopūstų pomidorai yra nusistovėjusi rusų kulinarijos tradicija. Jų paruošimo procesas pagrįstas šviežių pomidorų pieno rūgšties fermentacija sūryme, kuriame yra druskos, įvairių prieskonių ir žolelių. Šis metodas suteikia pomidorams savitą rūgštų skonį, vidutinį aštrumą ir atpažįstamą aromatą, todėl pomidorai sėkmingai tinka daugeliui patiekalų.
Pirmieji paminėjimai randami senovės Kinijoje ir Artimuosiuose Rytuose, kur rauginimas buvo naudojamas kaip maisto produktų konservavimo būdas, siekiant prailginti jų galiojimo laiką.
Rusijoje rauginimas plačiai paplito ir tapo svarbia kulinarinės kultūros dalimi. Iš pradžių daugiausia buvo rauginami kopūstai ir agurkai, tačiau XVIII-XIX a. atsiradus pomidorams, jie taip pat užėmė vietą tarp rauginamų daržovių.
Sudedamosios dalys:
- Pomidorai – 10 kg;
- Vyšnių lapai;
- Juodųjų serbentų lapai;
- krapai – šakelės su skėčiais;
- Vynuogių lapai;
- Druska – 2 šaukštai 1 litrui vandens;
- Cukrus – 1 valgomasis šaukštas 1 litrui vandens.
Raugintų pomidorų paruošimas:
Į sterilizuotus stiklainius išdėliojame česnako skiltelę, porą vyšnių ir juodųjų serbentų lapų, krapų šakelę su skėčiais ir vynuogių lapus. Visiškai pripildome stiklainį pomidorų
ir ant viršaus uždedame serbentų ir vyšnių lapų. Sūrymui vandenyje sumaišykite druską ir cukrų.
Užpilkite sūrymu pomidorus stiklainiuose, viršų sandariai uždenkite vynuogių lapais. Taip pat galite sumaišyti garstyčias su vandeniu, kad susidarytų į pastą panaši masė.
Šia mase patepkite dangtelių vidų ir jais uždenkite stiklainius. Palikite pomidorus raugti 5-10 dienų. Tada nuimkite viršutinius lapus nuo stiklainių ir supilkite sūrymą į puodą.
Kruopščiai nuplaukite pomidorus. Užvirinkite sūrymą ir supilkite atgal į stiklainius, palikite juos uždengtus 30 minučių. Supilkite
sūrymą
atgal į
puodą ir užvirinkite
.
Supilkite verdantį sūrymą į stiklainius ir atsargiai užsukite dangteliais.
Apverskite stiklainius aukštyn kojomis ir palikite atvėsti po rankšluosčiu. Raugintų kopūstų
pomidorus galima laikyti kambario temperatūroje.
Jie būna minkšti ir sultingi.

Sveiki, aš esu Darius Jakelionis – žmogus, mėgstantis dalintis įvairiapusiu turiniu. Rašau naujienas, straipsnius ir aktualijas, o taip pat kuriu kiek lengvesnio pobūdžio turinį – maisto receptus bei horoskopus. Mano tikslas – pateikti skaitytojams tiek naudingos informacijos, tiek įkvėpimo ar net pramogos. Noriu, kad kiekvienas apsilankęs rastų ką nors įdomaus ir vertingo sau.
