Ruošiant mėsos pyragus didelė reikšmė teikiama įdaro daliai. Tai ne veltui, nes kepinių skonis priklauso nuo tešlos viduje esančios mėsos sultingumo.
Dažniausiai mėsos pyragai ruošiami specialiai su kiaulienos faršu, rečiau su jautiena. Daugelis pamiršta, kad yra vištiena, iš kurios galima gaminti ir mėsos pyragus.
Maltos vištienos pyraguose pranašumas – kepinių švelnumas, aromatas ir tam tikra pikantiškumas. Pridėję prieskonių, naudodami kalakutieną ir vištieną, galite pasiekti nuostabių rezultatų.
Mes kalbėsime apie vieną iš populiarių vištienos pyrago ruošimo algoritmų.
Vištienos pyrago ingredientai:
miltai – 300 g;
svogūnai – 700 g;
kepimo milteliai – 10 g;
vištienos filė – 550 g;
druska – 3 žiupsneliai;
augalinis aliejus – 30 ml;
sviestas – 100 g;
grietinė – 200 g;
vištienos kiaušinis – 3 vnt .;
vanduo – 30 ml.
Vištienos pyrago gaminimas:
Į 200 gramų miltų įberkite žiupsnelį druskos ir 5 gramus kepimo miltelių ir persijokite ingredientus į dubenį. 100 gramų sviesto šiek tiek ištirpinkite mikrobangų krosnelėje, kol suminkštės. Sviestą panardinkite į miltus ir sumalkite, kol susidarys smulkūs trupiniai.
Kiaušinį įmuškite į kreminius trupinius ir suformuokite tešlą. Kad tešla geriau susimaišytų, į miltų mišinį palaipsniui pilkite vandenį. Išminkytą bandelę 30 minučių padėkite į šaldytuvą po plėvele.
Vištienos filė supjaustykite dideliais gabalėliais. Mėsą sudėkite į keptuvę į įkaitintą augalinį aliejų. Kol filė kepa, smulkiai supjaustykite svogūnus.
Kai mėsa apskrus, išimkite ją iš keptuvės, visą augalinį aliejų palikite apačioje. Panaudotuose riebaluose pakepinkite svogūną iki auksinės rudos spalvos. Į daržoves suberkite vištieną, pasūdykite ir, jei norite, įberkite mėgstamų prieskonių.
Po poros minučių nukelkite įdarą nuo ugnies ir leiskite šiek tiek atvėsti.
Tešlos rutulį iškočiokite iki formos skersmens, nepamiršdami atsižvelgti į šonus. Kepimo skardą išklokite tešlos sluoksniu.
Sukurkite antrą sluoksnį, kad padengtumėte įdarą. Norėdami tai padaryti, į dubenį įmuškite du kiaušinius, įberkite druskos ir išplakite. Į kiaušinių masę supilti grietinę, suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Plakite masę šluotele iki vientisos masės.
Sudėkite įdarą ant formos pagrindo ir gerai sutankinkite. Tada supilkite tešlą ant vištienos ir svogūnų ir paskleiskite ant paviršiaus.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių, vištienos pyragą kepkite 50 minučių.
Prieš dedant pyragą į orkaitę, viršų galite pabarstyti sezamo sėklomis. Taigi turime skanų ir gana lengvai paruošiamą vištienos pyragą.